Vadiće utopljene o trošku države

Na predlog Vujice Lazovića o osnivanju RRC-a stiglo je mnoštvo primjedbi, potvrđeno iz krugova Komisije koja ga je razmatrala
6 komentar(a)
ronioci, Foto: Arhiva "Vijesti"
ronioci, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 07.02.2015. 16:11h

Regionalnom ronilačkom centru (RRC) neće biti omogućeno da sprovodi kontrole na moru, što je bio njihov inicijalni predlog, već će to raditi Pomorska policija i druge službe.

Preduzeće, koje je nasljednik “Regionalnog centra za obuku ronilaca za podvodno deminiranje” (RCUD), moraće da traga za utopljenicima i vadi njihova tijela iz mora, ako se bude finansiralo iz budžeta.

Iz krugova bliskih Komisiji za ekonomsku politiku, koja je i razmatrala provobitni predlog potpredsjednika Vlade Vujice Lazovića, “Vijestima” je saopšteno da je stiglo mnoštvo primjedbi, većinom iz državnih organa i službi, koje se već bave nekom od planiranih djelatnosti RRC-a.

Između ostalog, skrenuta je pažnja da se nepotrebno dupliraju kapaciteti koje država već ima u liku Mornarice i Zavoda za hidrometeorologiju kada je u pitanje podvodno deminiranje, odnosno kartografija i hidrografija.

Isti izvori tvrde da je dosta primjedbi stiglo iz Sektora za vanredne situacije MUP-a.

RRC će morati da preuzme sve zaposlene RCUD-a, a da za eventualni višak bude napravljen socijalni program, kao i da se komsijski, uz popis, preuzme sva tehnička oprema.

Predlagači su povukli i svoj najkontroverzniji predlog da RRC predlaže i donosi pravne akte, na čemu je posebno insistirao aktuelni direktor RCUD-a, Veselin Mijajlović koji bi trebalo da preuzme rukovođenje RRC-om.

Veselin Mijajlović

RCUD, koji od osnivanja 2002. vodi Mijajlović, u velikim je finansijskim problemima i godinama bilježi gubitke. “Vijesti“ posjeduju zapisnike sa sjednica UO koji potrvrđuju da RCUD posluje sa minusom koji raste godinama, ali i ukazuju na namjeru menadžmenta da te i druge bitne podatke sakrije od javnosti.

U zapisniku sa sjednice UO održane 15. maja prošle godine stoji da je predsjednik UO Dragan Janković (DPS) upozorio da je ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević (SDP) zatražio da se MUP-u dostavi izvještaj o radu.

“Mijalović je istakao da u skladu sa osnivačkim aktom, ne postoji obaveza da se izvještaj o radu dostavlja MUP-u”, piše u izvještaju.

“Vijesti“ su još 16. januara, po Zakonu o slobodnom pristupu informacija, od Vlade zatražile finansijske i izvještaje o radu RCUD-a za proteklih pet godina.

Generalni sekretar Vlade Žarko Šturanović oglušio se o taj zahtjev.

Prema prvobitnom predlogu, RRC, čiji je osnivač Vlada sa osnivačkim ulogom od 1 euro, bavio bi se poslovima vezanim za deminiranje pod vodom, ali i aktivnostima koje se nikako ne bi mogle dati bilo kojem privrednom društvu. Tako je predviđeno da ta firma “predlaže i donosi akte iz oblasti podvodnih aktivnosti i razminiranja”.

Mijajlovićeva nadoknada tajna, jer najviše rizikuje u poslu

UO RCUD je 15. maja prošle godine raspravljao i o „naknadama za podvodne ronioce-deminere za projekat Porto Montenegro“, a član UO Oto Jungwirth je skrenuo pažnju da je „takođe veoma važno da se odredi nadoknada i za direktora (Mijajlovića), s obzirom da on snosi najveću odgovornost i sa stanovišta rizika i sa stanovišta cjelokupne pripreme i realizacije posla“.

Donešena je odluka da je finansijski dio službena tajna i da se na ovaj način podaci zaštite... Izvještaj o realizovanim projektima i predlog naknada angažovanih na realizaciji projekta je jednoglasno usvojen i predloženo je da iznos naknada... kao i druge informacije važne za rad RCUD, budu zaštićene od javnosti u skladu sa zakonskim propisima, jer se radi o eksplozivnim sredstvima koja predstavljaju opasnost i koja mogu biti zloupotrijebljena, kao i o ljudima koji često rizikuju živote da bi ovaj posao uspješno završili“, piše u zapisniku.

Ima pravo da se "ugrađuje"

„Vijesti“ su u oktobru 2014. objavile da je Mijajloviću i osmorici zaposlenih lani isplaćeno ukupno 36.600 eura, po jednom nespecifiranom poslu. Nakon što su “Vijesti” imale uvid u Mijajlovićev zahtjev da privatna računovodstvena firma obračuna poreze i doprinose koje treba da plate, Janković je saopštio da “dokument... nije zvaničan knjigovodstveni ili finansijski dokument”, zbog čega je “nepotrebno davati bilo kakva objašnjenja”.

“Vijesti“ su ranije objavile i da je odlukom UO RCUD Mijajloviću omogućeno da se 25 procenata ugrađuje“ u komercijalne poslove RCUD-a.

Bonus video: