"Zašto službenici ANB mogu po povoljnijim uslovima u prijevremenu penziju"?

Oni su pozvali Vujanovića da podnese ostavku na funkciju predsjednika države ako ne smije da zaštiti gradjane i Ustav, već dozvoljava da se on i država ruše
0 komentar(a)
protest radnika iz Rožaja, Foto: Gornji Ibar
protest radnika iz Rožaja, Foto: Gornji Ibar
Ažurirano: 07.02.2015. 13:04h

Radnici propalih preduzeća sa sjevera zatražili su od premijera Mila Đukanovića da navede jedan razlog zbog kojeg službenici Agencije za nacionalnu beznjednost (ANB) mogu po povoljnijim uslovima da ostvare prijevremenu penziju, dok "bivšim radnicima koji su stvorili i izgradili državu to pravo ne pripada".

Njihovo nezadovoljsvo uslijedilo je nakon što se Vlada u četvrtak izjasnila protiv Predloga zakona o dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koji je Skupštini Crne Gore podnijela grupa poslanika.

"Zbog čega državni budžet ne podliježe riziku od bivših radnika metalopreredjivačke djelatnosti, pripadnika Uprave policije, pa sada i pripadnika ANB, dok je za gradjane na sjeveru Crne Gore uvijek rizičan. Pitamo predsjednika Vlade da li je čuo za crnogorski Ustav? Ako nije neka pita predsjednika države Filipa Vujanovića da mu objasni da naša država ima svoj Ustav koji je zagarantovao svima jednaka prava bez obzira na vjeru, naciju ili neku drugu pripadnost.“, stoji u saopštenju koje su u ime bivših radnika sa sjevera potpisali predstavnici bjelopoljskog "Radnika" i rožajskog "Gornjeg Ibra", Svetozar Čabarkapa i Sadik Klimenta.

Oni su pozvali Vujanovića da podnese ostavku na funkciju predsjednika države ako ne smije da zaštiti gradjane i Ustav, već dozvoljava da se on i država ruše.

"Pitamo Vujanovića kakav je on predsjednik svih gradjana kada ne reaguje na diskriminaciju jednog dijela gradjana I regiona... Postavlja se pitanje šta je pozadina svega ovoga zbog čega su gradjani sa sjevera prinudjeni da se iseljavaju i napuštaju svoje domove. Zašto ćuti šef kancelarije EU u Podgorici? Da li obavještava svoju centralu u Briselu o najvećem egzodusu, diskriminaciji naroda u jednoj državi, bez obzira na njihovu nacionalnost".

Čabarkapa i Klimenta su upitali Mitju Drobniča da li je Brisel obavijestio da je zbog lošeg odnosa Vlade prema sjevernom regionu u posljednja dva mjeseca 200 porodica prešlo da živi u države EU.

"Neka gospodin Drobnič javno kaže da li mu je možda prijećeno od nekog u našoj državi? Što je razlog da ćuti, ujedno da za Vladu Crne Gore šalje svoga misionara Alberta Kamaratu, da obilazi opštine na sjeveru, da smiruje pričom o napretku i ulaganju u sjeverni region, dok se građani iz tog dijela i dalje iseljavaju. Mnogo je pitanja a odgovora nema nigdje,već samo priča kako će biti dobro a od toga dobra nema ništa, već samo muka,glad,nezaposlenost, pa pitamo dokle više?

Bonus video: