Ombudsman: Govor mržnje u "Informeru"

Preporučeno je da ne objavljuju sadržaje kojima se podstiče mržnja i nasilje
0 komentar(a)
Informer protest, Foto: Savo Prelević
Informer protest, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.02.2015. 18:37h

Objavljivanjem naslova “Šiptarska svinjarija”, 16. oktobra 2014. godine, u “Informeru” su izražene ideje i stavovi koji predstavljaju govor mržnje prema pripadnicima albanskog naroda, a naknadno izvinjenje redakcije ne umanjuje diskriminatorski karakter već objavljenih stavova.

To se, između ostalog, navodi u mišljenju Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Šućka Bakovića, povodom objavljivanja spornog teksta nakon fudbalske utakmice između Srbije i Albanije u Beogradu i slavlju navijača albanske reprezentacije u Tuzima, Plavu i Ulcinju.

Ombudsman je preporučio “Informeru” da ubuduće striktno poštuje propise o zabrani diskriminacije i etičke standarde informisanja.

“I da se uzdrži od objavljivanja sadržaja kojima se šire, podstiču, prmovišu ili opravdavaju ideje, stavovi i informacije kojima se podstiče diskriminacija, mržnja i nasilje prema pripadnicima manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u Crnoj Gori. Da svojim pisanjem doprinosi suzbijanju stereotipa i predrasuda prema manjinskim narodima i drugima manjinskim zajednicama i razvijanju međunacionalne i i etničke tolerancije”, piše u preporukama.

Glavni i odgovorni urednika “Informera”, kako se navodi, obavezan je da u roku od 30 dana obavijesti ombudsmana o preduzetim radnjama za izvršenje preporuke.

Bonus video: