Mimoza je simbol žene, emancipacije i osjećajnosti

U u atrijumu Vile je izloženo mediteransko rastinje, agrumi i baštenski mobilijar
141 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.02.2015. 14:34h

Međunarodnu izložbu cvijeća u Vili Galeb u Igalu danas je otvorila kapelnica Gradske muzike Ivana Petković.

„Mimoza je simbol žene, emancipacije, slobode i osjećajnosti. Ona je i simbol besmrtnosti, raskoši i moći. Ona označava poštovanje, donosi sreću u poslu i podstiče ljubav i ljubaznost“, kazala je Ivana na otvaranju Izložbe cvijeća.Ona je podsjetila i na legendu o mimozi po kojoj je ovaj cvijet iznuikao iz tragične ljubavi dvoje mladih koji su živjeli na obalama Australije.

Na Izložbi se predstavilo 50-ak izlagača iz Srbije i Crne Gore. Zbog visokih dažbina petoro proizvodača cvijeća i sadnog materijala iz Srbije nije moglo da pređe granicu, a neki su odustali zbog nevremena, kazala je organizatorka izložbe Jovanka Matković. Zora Despić iz Beograda kaže da ne dolaze u Herceg Novi radi zarade, već više radi uživanja .

U u atrijumu Vile je izloženo mediteransko rastinje, agrumi i baštenski mobilijar, a u unutrašnjosti Titove vile su postavke saksijskog i ukrasnog bilja, ljekovitog bilja, suvog cvijeća i suvih aranžmana, baštenskih alata. Interesantna je i „kamena bašta“ Nede Fanfani koja je u sadila bilje u neobičnom kamenju i kamenim posudama.

Prva izložba cvijeća za koju je jedan od najzaslužnijih inženjer hortikulture, pokojni Ante Sterniša održana 1975. a otvorio je otvorio ju je Josip Broz Tito. Njegova supruga, Jovanka Broz otvorila je treću izložbu cvijeća (1977) u Hotelu „Topla“. Na tim prvim izložbama posjetioci su mogli da vide cvijeće koje je stizalo iz Francuske, Mađarske, Čehoslovfačke, Italije, Holandije, Belgije i drugih evropskih zemalja.

Izložba je prodajna, a biće otvorena do nedjelje od 9 do 19 sati.

Zvanično otvaranje Praznika mimoze uz prigodan program planirano je za večeras u 19 sati na trgu Nikole Đurkovića, nakon čega će koncert održati Željko Joksimović.

Galerija

Bonus video: