Isključenje učenika stiglo i do Mila Đukanovića

Kako je Ministarstvo odbilo da ispuni preporuku i preispita rješenje, prinuđeni smo da se, “obratimo višem organu”, saopštila zamjenica ombudsmana Nevenka Stanković
127 pregleda 12 komentar(a)
Elektrotehnička škola, Foto: Arhiva Vijesti
Elektrotehnička škola, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 05.02.2015. 20:37h

Kabinet premijera Mila Đukanovića preispitaće da li su povrijeđena prava maturanta P.S. prilikom isključenja iz podgoričke Elektrotehničke škole (ETŠ).

Kancelarija Zaštitnika ljudskih prava obratila se premijeru, ponovivši svoj stav da su uprava ETŠ i Ministarstvo prosvjete povrijedili prava učenika.

“Kako Ministarstvo prosvjete nije htjelo da ispuni preporuku ombudsmana i bez odlaganja preispita svoje rješenje i omogući roditeljim P.S. da učestvuju u postupku, te da kroz inspekcijski nadzor nad radom škole utvrdi da li je uprava postupala u skladu sa načelom interesa djeteta, bili smo prinuđeni da se sa predstavkom, a u skladu sa Zakonom, obratimo neposredno višem organu, što je u ovom slučaju kabinet premijera”, kazala je “Vijestima” zamjenica zaštitnika za oblast prava djeteta Nevenka Stanković.

Direktor Elektro škole ranije je kazao da je đak isključen u skladu sa propisima

Otac učenika Dalibor Stanković prijavio je ombudsmanu Šućku Bakoviću i Prosvjetnoj inspekciji da je njegov sin nezakonito isključen iz škole. Stanković je tada kazao da ne spori broj neopravdanih izostanaka, već način na koji je P.S. isključen - bez procedura propisanih Pravilnikom o načinu i postupku izricanja vaspitnih mjera za učenike, o čemu su “Vijesti” ranije pisale...

Prosvjetni inspektor Svetozar Bulatović, koji je vršio nadzor, od ETŠ je dobio samo rješenje Ministarstva kojim je, kako stoji u njegovoj službenoj zabilješci, okončan “dalji procesno pravni postupak po predmetu”.

Službena zabilješka Bulatovića, u koju su “Vijesti” imale uvid, u najmanju ruku je čudna, s obzirom na to da je cjelokupna dokumentacija prethodno dostavljena kancelariji ombudsmana.

“Ali, nigdje nijesu predstavljeni valjani dokazi da je procedura poštovana, odnosno da su učeniku izricane mjere u skladu sa Zakonom i Pravilnikom”, pojasnila je Stanković.

Direktor ETŠ Veselin Pićurić ranije je kazao “Vijestima” da je đak isključen u skladu sa propisima.

Isključen prije odluke o žalbi roditelja

Zamjenica ombudsmana Nevenka Stanković ocijenila je da je presudan momenat za urgenciju kod Đukanovića bio to što je rješenje škole o isključenju učenika izvršeno i prije nego što je postalo pravosnažno, odnosno prije nego je o žalbi roditelja odlučilo Ministarstvo prosvjete.

Povrijeđena prava đaka: Stanković

Stanković je kazala da su se na taj korak odlučili jer ne postoji pravni lijek u odnosu na konačni stav prosvjetnog resora.

“A konvencije o ljudskim i pravim djeteta garantuju pravo na pravni lijek”, kazala je.

Otac smatra da neko treba da odgovara

Otac isključenog maturanta ocijenio je da se u školi, ali i u Ministarstvu prosvjete, nijesu na odgovoran način odnosili prema poslu:

”A posao im je da postupaju po slovu zakona. Za nepostupanje po zakonima ove države, neko treba da odgovara”.

Stanković je istakao da je upravo iz tog razloga i sam podnio predstavku kabinetu premijera: ”Računam da će sa tog mjesta upozoriti sve one koji ne rade po zakonu koliku štetu nanose građanima. Nijesu nam potrebni propisi, ako se ne poštuju”.

Bonus video: