Konkurs za najbolji esej na temu Crna Gora– sekularna država izložena klerikalizaciji

Predsjednik Matice crnogorske, Dragan Radulović, objašnjavajući temu, pitao je da li je sekularna država nemoćna ustavna norma, bez uporišta u društvenoj realnosti
76 pregleda 0 komentar(a)
pisanje, zapisivanje, učenje, Foto: Shutterstock
pisanje, zapisivanje, učenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.02.2015. 20:07h

Matica crnogorska raspisala je konkurs za najbolji esej na temu Crna Gora– sekularna država izložena klerikalizaciji, a najbolji rad biće nagrađen sa 800 eura.

Predsjednik Matice crnogorske, Dragan Radulović, objašnjavajući temu, pitao je da li je sekularna država nemoćna ustavna norma, bez uporišta u društvenoj realnosti.

On je upitao i kako je država došla u situaciju da se visoki državni funkcioneri bave crkvenim temama, a vjerski velikodostojnici bez ustezanja prihvataju učešće u partijskim pregovorima u vezi formiranja vlasti.

“Budući da sloboda vjeroispovijesti pretpostavlja temeljnu modernu slobodu savjesti, da li se u sve slabijoj sekularnoj državi Crnoj Gori lagano ugrožava građanska pozicija ateista, skeptika i agnostika, a time i evropska perspektiva crnogorske političke zajednice”, kazao je Radulović.

U konkursu su naveli da je obim eseja do 24 kartice, odnosono 1,8 hiljada znakova sa prostorom po kartici, ili do deset hiljada riječi i sažetak na nekom od stranih jezika, uz korišćenje relevantne literature i odgovarajuće metodologije.

Iz Matice su dodali da radove treba slati u tri odštampana primjerka, i na CDE-u u PDF formatu, pod šifrom, sa rješenjem (CV i kontakt) u posebnoj koverti, na adresu Matica crnogorska Beogradska 24c Podgorica.

Pravo učešća imaju građani Crne Gore starosti do 35 godina.

Rok za slanje radova je prvi oktobar.

Prva nagrada iznosi 800 eura, druga 600 a treća 400. Oni će biti objavljeni u časopisu Matice crnogorske, a redakcija časopisa zadržava pravo da objavi i radove koji nijesu među prva tri.

Bonus video: