Građani ne poštuju zabranu: Voze klizištem i rizikuju živote

Alternativni seoski put preko Gornje Vrbice i Peute je veoma uzak i teško se mogu mimoići dva automobila
3 komentar(a)
Klizište Kuči, Foto: Zoran Đurić
Klizište Kuči, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 05.02.2015. 15:47h

Iako je zabranjena vožnja na dionici glavnog puta za Kuče u Gornjoj Vrbici, zbog klizišta, mještani se voze tom dionicom i rizikuju živote.

Reporteri “Vijesti” vidjeli su juče na skretanju za Fundinu znak, koji upozorava vozače na opasnost, međutim, veliki broj građana je radi bržeg dolaska u grad, rizikovao život prelazeći preko klizišta.

Alternativni seoski put preko Gornje Vrbice i Peute je veoma uzak i teško se mogu mimoići dva automobila, što značajno usporava putovanje do Podgorice.

Svetozar Pavićević sa Ubala sumnja da će se klizište sanirati ove godine, jer je aktivno više od trideset godina.

Tvrdi da je problem voda koja nema gdje da oteče sa brda, već probija sebi put kroz ulicu i da bi se to moglo riješiti, da ima volje.

"Samo bi se na klizište nasula dva kamiona šljunka, asfaltiralo bi se i tako sve ukrug. Za trideset godina je urađeno nekoliko projekata, ali se nikada nije ozbiljno pristupilo sanaciji klizišta na Gornjoj Vrbici", rekao je Pavićević.

Smatra da se zbog velike frekvencije saobraćaja na putu Podgorica - Kuči, ne može voziti seoskim putem preko Gornje Vrbice.

"Kada je zatvoren glavni put zbog klizišta moramo krenuti dva sata ranije od kuće kako bismo stigli do grada na vrijeme, kolone automobila se formiraju. Bolje bi bilo da rade jednu traku, a da drugu otvore za saobraćaj, kako bi se izbjegli ovakvi problemi, jer će sanacija trajati sugurno nekoliko mjeseci", ocijenio je Pavićević.

Njegov komšija Radovan Pavićević kazao je da se gotovo izgubio vozeći seoskim putem preko Gornje Vrbice, jer nikada ranije vozio tuda.

"Jedva smo pogodili put do Podgorice. Mislim da bi na Gornjoj Vrbici trebalo sagraditi most, gdje se stalno pojavljuje klizište i zauvijek bi se riješio problem", kazao je Pavićević.

Iz Agencije za izgradnju i razvoj saopštili su ranije da će klizište sanirati konzor cijum „Građevinarstvo i savjetovanje" i „Geo projekat Perišić" iz Podgorice, koji su posao dobili na tenderu. Ugovorena vrijednost radova, kako su naveli, je 166.972 eura. Klizište se aktiviralo u nedjelju uveče i odnijelo dobar dio puta, tako da se do većine sela u Kučima ne može glavnim putem.

Ne zna se kad će početi radovi

Predsjednik MZ “Doljani” Petar Nuculović juče je rekao da nema informaciju kada će početi radovi na klizištu.

On je rekao da ne zna kuda će se saobraćati kada počne rekonstrukcija u Gornjoj Vrbici.

"Najvjerovatnije će se ići putem preko Gornje Vrbice i Peute, a postoji mogućnost da se vozi jednom trakom preko klizišta, ukoliko inženjeri utvrde da je bezbjedno", kazao je Nuculović. Predsjednik MZ "Ubli" Milenko Pavićević kazao je da su klizište obišli predstavnici “Puteva” i Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj.

Bonus video: