Nastavnici moraju da daju novac na ruke "instruktorima"

Seminar u Ulcinju koštao je 10, a u Podgorici 20 eura, iako bi trebalo da su besplatni
250 pregleda 3 komentar(a)
OŠ Dragiša Ivanović, Foto: Arhiva Vijesti
OŠ Dragiša Ivanović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 05.02.2015. 13:54h

Predsjednik podgoričkog Sindikata prosvjete Slobodan Savović upozorio je da nastavnici sami plaćaju seminare, uprkos tome što bi trošak trebalo da snosi Zavod za školstvo, ocijenivši da to navodi na sumnju u korupciju.

On tvrdi da se Sindikatu javilo više nastavnika iz Podgorice i drugih gradova, koji tvrde da su ih uprave škola slale na obuke koje su plaćali iz svog džepa.

Jedan od njih je, prema saznanjima “Vijesti”, tražio i račun, ali ga nije dobio. Savović je istakao da nastavnici nijesu znali ni da li su im sertifikati sa tih seminara neophodni za dobijanje, ili obnavljanje licence.

On je istakao da su nastavnici plaćali učešće na seminaru u Ulcinju 10 eura, a u Podgorici i duplo više.

"Izvor moguće sumnje u korupciju je i organizacija onlajn seminara, a na koje su nas naši članovi takođe upozorili. Te obuke organizuju firme sa sjedištem van Crne Gore i oni se naplaćuju. Prosvjetni radnici uopšte ne znaju da li će ovi seminari u krajnjem biti licencirani i pod čijim pečatom se izdaju sertifikati za njih", kazao je Savović "Vijestima".

Slobodan Savović

Iz Zavoda za školstvo tvrde da je riječ o njihovim programima i da su platili organizaciju seminara i da se sve informacije mogu pronaći na njihovom sajtu.

"Zavod pokriva troškove organizacije za sve seminare kao i do sada. Nastavnici ukoliko procijene da im je to potrebno mogu pohađati i druge akreditovane programe stručnog usavršavanja", saopštili su iz institucije na čijem je čelu Pavle Goranović.

Pojasnili su da se jednako vrednuju svi akreditovani programi obuke, bez obzira da li se realizuju onlajn ili neposredno.

Usavršavaju se po programima Savjeta za obrazovanje

Iz Zavoda su pojasnili da se nastavniku može obnoviti licenca, ukoliko je uspješno završio stručno usavršavanje po programima stručnog usavršavanja iz prioritetnih oblasti, a koje donosi Nacionalni savjet za obrazovanje.

"Stručno usavršavanje traje 16 sati iz prioritetnih oblasti i osam sati iz drugih programa stručnog usavršavanja nastavnika. Izuzetno, nastavnik koji tokom studija nije polagao ispite iz pedagoško-psihološke grupe predmeta, za obnavljanje licence potrebno je da se stručno usavršava i 16 sati iz tih oblasti. Stručno usavršavanje srazmjerno se raspoređuje na period od pet godina u skladu sa realizacijom odobrenih programa...".

  • 4.000 prosvjetnih radnika pohađalo je programe stručnog osposobljavanja, saopšteno je iz Zavoda za školstvo koji je nadležan za profesionalni razvoj nastavnika

Bonus video: