Srpska lista planira straže za odbranu spomen ploče u Budvi

79 pregleda 7 komentar(a)
Tabla srpskim oslobodiocima Budva, Foto: Srpska lista
Tabla srpskim oslobodiocima Budva, Foto: Srpska lista
Ažurirano: 05.02.2015. 13:09h

Srpska lista pozvala je sve srpske i prosrpske organizacije u Crnoj Gori da se ujedine i "organizuju straže za odbranu našeg nacionalnog spomenika koji nas trajno sjeća na najznačajniji dan u istoriji Budve".

Liberalna partija podnijela je zahtjev da se memorijalna ploča skine, a nakon čega je komisija Ministarstva kulture prošle godine napravila analizu stanja kulturnog dobra u Starom gradu i konstatovala da tabla degradira budvanske bedeme.

Iz Srske liste navode da je odbrana "nacionalnog spomenika" obaveza i Srpske pravoslavne crkve:

"Koja je, kao i naša država i nacija, ostvarila puno jedinstvo pobjedom 1918. godine. Pogotovo zato što nakon predstojećeg Kongresa Demokratske partije socijalista slijedi i zvanični udar na SPC i pokušaj formiranja tzv "Pravoslavne crkve u Crnoj Gori". Srpska lista će uputiti zvaničan poziv za zaštitu nacionalnog i duhovnog simbola srpskog naroda u Budvi, svima: Socijalističkoj narodnoj partiji, Novoj srpskoj demokratiji, Srpskoj radikalnoj stranci, Narodnoj stranci, Demokratskoj srpskoj stranci, Pokretu za Pljevlja, Matici Srpskoj (Društvu članova) i Srpskom nacionalnom savjetu", navodi se u saopštenju.

Iz Srpske liste navode da Budva do 1918. godine nije imala nikakve veze sa Crnom Gorom, niti je bila u istoj državi sa Cetinjem i Rožajama.

"Naši preci iz Grblja, Paštrovića, Maina, Brajića i Pobora bili su dobrovoljci u redovima Vojske Srbije koja je naš grad oslobodila od Austrougarske. Za razliku od njih, tadašnja crnogorska vlast potpisala je kapitulaciju i iselila se iz stare Crne Gore", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: