Radulović: Evropska agencija spremna da nas podrži u zatvaranju Poglavlja 27

Ministar se sastao danas sa direktorom EEA, Hansom Breningsom
127 pregleda 0 komentar(a)
Posjeta EEA, Foto: MORT
Posjeta EEA, Foto: MORT

Evropska agencija za životnu sredinu (EEA) spremna je da podrži Crnu Goru u pogledu zatvaranja Poglavlja 27 – Zaštita životne sredine i klimatske promjene, saopštio je ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović.

Kako je saopšteno iz resornog Ministarstva, Radulović se sastao danas sa direktorom EEA Hansom Breningsom, a glavna tema je bilo jačanje saradnje između Crne Gore, odnosno Agencije za zaštitu prirode i životne sredine i EEA.

„U ovom trenutku, ključna je još bliža i tješnja saradnja sa EEA u pogledu zatvaranja Poglavlja 27, odnosno ispunjavanja obaveza u tom procesu. Dobili smo ohrabrenje da su spremni da nas podrže na tom putu i da cijene našu otvorenost i saradnju“, kazao je Radulović.

Kako su kazali iz Ministarstva, unaprjeđenje sistema praćenja, mjerenja, izvještavanja i obavještavanja građana o stanju životne sredine, kao i samo poboljšanje životne sredine, bili su u fokusu sastanka.

Radulović je kazao da je zadovoljan posjetom delegacije EEA, navodeći da Crna Gora sa tom institucijom sarađuje već deset godina.

On je naveo da Crna Gora treći put učestvuje u izradi izvještaja o stanju životne sredine na evropskom nivou, koji se radi na svakih pet godina.

Brening je kazao je da je zadovoljan razgovorima o daljem jačanju saradnje i unapređenju rada Agencije u Crnoj Gori i na Balkanu.

Prema njegovim riječima, dobro i transparentno izvještavanje javnosti o stanju životne sredine ključno je za dobru debatu u društvu koje donosi zakonske okvire i norme u ovoj oblasti.

„Naša glavna ambicija je jačanje znanja koje moramo imati kako bi kreirali stabilnu politiku i zakone u oblasti životne sredine. Tačni indikatori, dobro praćenje i izvještavanje su ključni u kretanju ka društvu koje je zelenije i manje utiče na klimu“, istakao je Brenings.

Direktor Agencije za zaštitu prirode i životne sredine Crne Gore Nikola Medenica rekao je da posjetu predstavnika EEA doživljava kao snažnu inicijativu za nastavak i jačanje saradnje dvije institucije.

„Ovo je za Crnu Goru jak impuls, s obzirom na nedavno otvaranje Poglavlja 27 i obaveze koje nas očekuju“,zaključio je Medenica.

Bonus video: