Deponija Mislov do: Krše zakon, a problem odlaganja otpada nisu riješili

„Stanje na terenu govori da opština Nikšić odavno nema vremena za teoretisanje i površna rješavanja problematike već upućuje da rešenja treba tražiti u realne okvire poštujući principe hijerarhije u upravljanju otpadom“,
150 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 05.02.2015. 11:58h

Nedavno je lokalna uprava Nikšića potpisala novi trogodišnji ugovor sa vlasnikom parcele u Mislovom dolu o odlaganju otpada kako iz grada pod Trebjesom, tako i iz susjednih opština, Šavnika i Plužina. Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) smatra da je lokalna uprava produženjem ugovora „o deponovanju otpada u već odavno popunjenom Mislovom dolu još jednom pokazala da ne može da se nosi sa problematikom tretiranja otpada i u uslovima nepostojanja gotovo nikakvih standarda“.

„U brojkama, to je deponovanje oko 100 hiljada tona novog komunalnog otpada. Sa ovakvim nastavkom deponovanja otpada na još tri godine ne samo da nije problem riješen već je i zakon u ovoj oblasti prekršen. Dosadašnje tretiranje otpada u Nikšiću, kao i dosadašnji postupci za iznalaženje održivog rješenja, upućuju nas na sumnju u kvalitetno pronalaženje trajnog i pravog rješenja za odlaganje otpada“, navodi se u saopštenju DMEN-a, koje potpisuje Miodrag Karadžić.

Mislov do, površine od blizu dva hektara, prije više od deset godina je određen kao privremena deponija. Godišnje se na na pomenutoj deponiji, koja je od centra grada udaljena šest-sedam kilometara, iz Nikšića odloži do 32 hiljade tona komunalnog otpada. Iz lokalne uprave uvjeravaju da rade na pronalaženju trajnog i pravog rješenja za odlaganje otpada i da će taj problem biti riješen u naredne tri godine. Nikšićki ekolozi smatraju da su planovi lokalne uprave samo „teoretisanje“, da je kao „jedina valjana ideja iznesena priča o termičkoj obradi otpada koja nije potkrijepljena argumentovanim činjenicama i opšteprihavtljivim rješenjima za životnu sredinu i zajednicu“.

Karadžić

„Stanje na terenu govori da opština Nikšić odavno nema vremena za teoretisanje i površna rješavanja problematike već upućuje da rešenja treba tražiti u realne okvire poštujući principe hijerarhije u upravljanju otpadom“, ističe Karadžić.

I dok je za SO Nikšić najbolje rješenje u tretiranju otpada izgradnja spalionice, ekolozi smatraju da je to poslednje rješenje, a da bi prednost trebalo dati „pitanjima razvrstavanja i ponovne upotrebe otpada, što je i preporuka EU direktiva“, kao i da bi se trebalo pozabaviti aktivnostima koje bi doprinijele smanjenju nastajanja otpada, kao i kompostiranjem, dok bi se ostatak lagerovao na sanitarnoj deponiji.

„Mislimo da bi razvoj ovih sistema tretiranja otpada sveukupno posmatrano donio više benefita za zajednicu od spalionice i otvaranja potencijalnog rizika za zdravlje ljudi i životnu sredinu“, navodi se u saopštenju za javnost.

Zbog važnosti projekta ekolozi ističu da priča o spalionici otpada mora biti transparentna, kako javnost ne bi bila na margini dešavanja, a da u projekat treba uključiti i zainteresovane NVO, posebno one koje se bave zaštitom životne sredine.

Galerija

Bonus video: