Carević primio ambasadorku Austrije: Problemi oko projekta otpadnih voda biće riješeni

Ana Janković je prvi diplomata koji je posjetio Budvu, nako što je prije sedam dana u fotelju prvog čovjeka grada sjeo Carević
1089 pregleda 2 komentar(a)
Carević i Janković, Foto: Vuk Lajović
Carević i Janković, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 15.01.2019. 15:52h

Rješavanja problema oko izgradnje postrojenja za tretman otpadnih voda, valorozacija tvrđava iz doba Austrougarske, bile su samo neke od tema današnjeg razvopra gradonačelnika Budve Marka Bata Carevića sa ambasadorkom Austrije dr Anom Janković.

Ambasadorka Austrije prvi je diplomata koji je posjetio Budvu, nako što je prije sedam dana u fotelju prvog čovjeka grada sjeo Carević. Sastanku je prisustvovao i počasni generalni konzul Austrije u Crnoj Gori Milan Mrvaljević.

„Ovo je prva diplomatska posjeta u mome mandatu i počastovan sam što je to upravo njena ekselencija ambasadorka Austrije . Ovo je dobar znak za jednu uspješnu saradnju koja predstoji, jer Budva je grad sa velikim kulturno - istorijskim i turističkim potencijalom“, naglasio je Carević.

Osvrćući se i na problema o kojima su razgovarali, Carević je kazao da je prije svega bilo riječi o projektu tretmana otpadnih voda koji je realizovan u saradnji sa njemačkim WTE i austrijskim EVN grupom.

„Znate i sami da je projekat otpadnih voda je nešto što opterećuje kako nas, odnosno Opštinu, tako i kompaniju WTE. Zauzeli smo zajedničke stavove i uvjeren sam da će problemi biti prevaziđeni na obostrano zadovoljstvo“, kazao je Carević.

Kada je riječ o kulturnom povezivanju, Carević je kazao da je Austrougaska na ovim prostorima ostavila dubok trag .

„Jedna od tema bila je i valorizacija stare tvrđave Kosmač na Brajićima . Ona je veliki potencijal i neopravdano, po mom mišljenju, dugo čeka na turističku valorizaciju. Takođe tu je i tvrđava Mogren, koja je takođe veliki turistički potencijal. Očekujemo da će nam u tome pomoći država Austrija koja je zainteresovana , što nam je i ambasadorka potvrdila. Zadovoljan sam što ćemo u partnerskom odnosu , zajedno učestovati na realizaciji ovih projekata“, kazao je Carević.

Ambasadorka Janković kazao je da je sa carevićem razgovarala o mogućnostima buduće saradnje , kao i o problemima.

„Ubijeđena sam da postoji politička volja za rješavanje otvorenih pitanja. Optimistična sam za buduću kulturnu saradnju i tu imamo konkretne ideje. Nadam se da će to biti brzo realizovano“, kazala je Janković.

Bonus video: