Direktora Medicinske škole krivi što je ostao bez posla

Kovačević tvrdi da je dobio otkaz kako bi bila zaposlena snaha pomoćnice direktora te škole i prosvjetnog inspektora
491 pregleda 6 komentar(a)
Milan Kovačević, Foto: Savo Prelević
Milan Kovačević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.02.2015. 19:53h

Penzionisani profesor podgoričke Medicinske škole Milan Kovačević podnio je Osnovnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv direktora te ustanove Branimira Kostića zbog zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog rada u službi.

Kovačević u krivičnoj prijavi navodi da je Kostić “zloupotrebljavajući službeni položaj i nezakonitim i nesavjesnim radom konkretno realizovao unaprijed dogovorene i smišljene zaključke sa bivšim prosvjetnim inspektorom Miomirom Anđićem”.

Kostić, međutim, tvrdi da je postupio po preporukama iz inspekcijskog nalaza.

“Ne stoje navodi Kovačevića da je snaha prosvjetnog inspektora zaposlena na njegovo mjesto. Nakon postupanja po preporuci inspektora, druga koleginica je preuzela Kovačevićeve časove. Nakon dvije godine, ukazala se potreba za još jednim nastavnikom matematike, pa je tek tada zaposlena snaha Anđića, i to po sistemu prelaska iz druge škole...”, kazao je Kostić.

Kovačević je predstavke podnio i Ministarstvu prosvjete i Upravi za antikorupcijsku inicijativu, a prethodno je krivičnu prijavu podnio i protiv Anđića, optuživši ga da je odgovoran za njegov otkaz.

Čuva dokumentaciju: Anđić

Navodi da je Anđić sve to učinio uz pomoć svoje supruge Gorice Anđić, pomoćnice direktora Medicinske škole, kako bi na njegovo mjesto - nastavnika matematike, zaposlio svoju snahu Milicu Anđić.

Kovačević tvrdi da je Kostić, rješenjem od 31. avgusta 2011. godine, obezbijedio časove matematike “za nezakonito zapošljavanje srodnice (snahe) bračnog para Anđić, i to putem preuzimanja, iako to nije u skladu sa Opštim obrazovnim zakonom.

“Osnovano sumnjam da je od 31. avgusta 2011. kada sam dobio otkaz, pa do 1. spetembra 2012. kada je snaha Anđića nezakonito preuzeta po sporazumu sa OŠ 'Vuk Karadžić', polagala stručni ispit, jer bi u protivnom ranije bila zaposlena u Medicinskoj školi”, zaključuje Kovačević u prijavi.

Anđićeva snaha je, kako navodi i u novoj krivičnoj prijavi protiv Kostića , zaposlena bez konkursa, suprotno Opštem zakonu o obrazovanju i vaspitanju. On tvrdi i da je Anđić falsifikovao Zapisnik o inspekcijskom nadzoru u školi, zbog kojeg je i dobio otkaz.

Kovačević to potkrepljuje i pravosnažnom sudskom presudom podgoričkog Osnovnog suda, kojom je otkaz proglašen nezakonitim.

Anđić je ranije kazao “Vijestima” da je postupao na osnovu anonimne prijave, koju je Prosvjetnoj inspekciji na postupanje dostavila Uprava za antikorupcijsku inicijativu:

“Čuvam kompletan materijal”.

Bonus video: