Opština Budva od Rašida naplatila 350.000 eura

Rašid je 2007. godine kupio zemljište nekadašnje vojne baze za nevjerovatnih 44 miliona eura, ali godinama nije plaćao porez na nepokretnosti. Na lokalitetu Skočiđevojka planirana gradnja stanova i vila
178 pregleda 0 komentar(a)
Skočiđevojka, Foto: Savo Prelević
Skočiđevojka, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.02.2015. 17:31h

Opština Budva uspjela je da naplati poreski dug od oko 350.000 eura, firme ”Monte mena”, palestinskog milionera Mohameda Rašida, nakon što je prije mjesec prodata nekadašnja vojna baza na lokalitetu Skočiđevojka, nadomak Reževića.

Naime, austrijska Meinl banka AG kupila je na javnom nadmetanju zemljišni kompleks od 63.000 kvadrata na Skočiđevojci za 7.276.236 eura.

Upravo ovu vojnu bazu, koja je do sada promijenila nekoliko vlasnika, Rašid je 2007. kupio za navjerovatnih 44 miliona eura. Godinama unazad, porez na nepokretnost nije izmirivan lokalnoj samoupravi koji je dostigao gotovo pola miliona eura.

Hipo Alpe Adria Development, oglasila je još početkom avgusta prodaju imovine dvije Rašidove firme “Monte Mena” i “Monte Mena investments”, na koje se vodi zemljišni kompleks od 63.025 kvadrata zbog nevraćenog kredita od 5,28 miliona eura, na koliko je upisana i hipoteka na ovaj zemljišni kompleks.

U red povjerilaca, kojima treba da se izmiruju Rašidovi dugovi, osim banke, stala je i Opština Budva, koja je uspjela da se dijelom naplati. Austrijska finansijska institucija je po svoj prilici dobro trgovala, jer je poznato da je procijenjena vrijednost ove nekretnine gotovo duplo veća, jer je riječ o atraktivnom zemljišnom kompleksu koji se strmo spušta ka moru.

Takođe, kompletan prostor je odmah nakon što ga je Rašid kupio urbanizovan. Kako bi se zemljišni kompleks što bolje valorizovao a investitor što više zaradio, Opština Budva je po direktivi Vlade, odnosno resornog ministarstva izradila planski dokument Urbanistički projekat “Turističko naselje Skočiđevojka”.

Naime, investitoru je bukvalno dozvoljeno da betonira Sokiđevojku, pa je na samoj pjeni od mora na području ove vojne baze ucrtano nevjerovatnih 160.000 kvadrata uglavnom stambenog i apartmanskog prostora.

Da su se investitoru ispunjavale i one nemoguće želje potvrđuje i to da hotelski kompleksi imaju 15.000 kvadrata, dok ostatak od 150.000 kvadrata čine apartmani, vile za prodaju, a nešto manje i apart hoteli.

Bonus video: