U Luksemburgu formiran Fond za razvoj opštine Petnjica

U Opštini Petnjica su pozdravili ovu inicijativu i najavili da će se pri lokalnoj upravi formirati posebna kancelarija za rad sa dijasporom, kako bi ljude iz ovog kraja motivisali da investiraju u zavičaj
54 pregleda 6 komentar(a)
Zavičajni klub Bihor, Foto: Privatna arhiva
Zavičajni klub Bihor, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 04.02.2015. 15:35h

Zavičajni klub Bihor iz Luksemburga formirao je Fond za razvoj opštine Petnjica, a svi članovi su u startu uplatili prvu donaciju od 3.000 eura.

Upućen je poziv ostalim udruženjima, preduzećima, različitim asocijacijama iseljenika, kao i pojedincima da daju puni doprinos razvoju novoformirane opštine u cilju podizanja kvaliteta života i zaustavljanja iseljavanja sa prostora Bihora.

U Opštini Petnjica su pozdravili ovu inicijativu i najavili da će se pri lokalnoj upravi formirati posebna kancelarija za rad sa dijasporom, kako bi ljude iz ovog kraja motivisali da investiraju u zavičaj.

Iz Opštine je saopšteno i da će na narednoj sjednici lokalnog parlamenta biti formiran Savjet za ekonomski razvoj i da će u tom tijelu participirati i Petnjičani koji žive i rade u inostranstvu.

Petnjica se za status opštine izborila krajem 2013. godine kada su na prvim izborima formirani organi lokalne vlasti koju čine DPS i BS. Od tada, međutim, nije nije formirano ni jedno opštinsko preduzeće, što je predmet čestih kritika opozicionih SDP i SNP.

Petnjica je malena varoš sa svega 500 stanovnika, ali je područje opštine veliko, i u 22 sela, prema posljednjem popisu, živi preko 6.000 stanovnika. Pretpostavlja se da usljed višedecenijskih migracija još najmanje jedan Bihor živi u dijaspori, od čega najviše u Luksemburgu.

Bonus video: