Frelih: Građani imaju pravo da odlučuju o članstvu u EU i NATO

ALFA Centar je organizovao Ambasadorski sat, a današnji gost bio je Frelih, koji je predstavio Austriju sa svojim specifičnostima, stavljajući akcenat na kulturu i istorijske događaje
73 pregleda 1 komentar(a)
Johan Frulih, Foto: Svetlana Mandić
Johan Frulih, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 04.02.2015. 13:39h

Crna Gora treba još dosta da radi na reformama ukupnog društva, poručio je ambasador Austrije Johan Frelih, navodeći da građani svake države imaju pravo da odlučuju o članstvu u organizacijama kakve su Evropska unija (EU) i NATO. ALFA Centar je organizovao Ambasadorski sat, a današnji gost bio je Frelih, koji je predstavio Austriju sa svojim specifičnostima, stavljajući akcenat na kulturu i istorijske događaje.

On je, kako je saopšteno iz ALFA Centra, naglasio da su politički i ekonomski odnosi Crne Gore i Austrije na visokom nivou. Kako je rekao, Austrija je u društveno političkim okolnostima nakon Drugog svjetskog rata ostvarila poseban model „neutralnosti“, odnosno nesvrstavanja u postojeće vojne blokove. „Crna Gora ima još dosta da radi na reformama ukupnog društva. Svaka država, odnosno njeni građani imaju pravo da odlučuju o članstvu u organizacijama kakve su EU i NATO, kao što je to Austrija uradila na referendumu o članstvu u EU 1995. godine“, rekao je Frelih.

On je, objašnjavajući status Austrije u evropskoj i svjetskoj politici, naglasio da je Austrija članica EU, ali i to da nije članica NATO-a, jer je još 1955. godine potpisala Ugovor o ponovnoj uspostavi samostojne i demokratske Austrije u kojem se opredijelila za neutralnost. „Tokom razgovora o poziciji Austrije, ambasador se osvrnuo i na činjenicu da je Austrija prva država nečlanica NATO-a koja je potpisala sporazum o sajber odbrani i uputila oficira za vezu u Talin, gdje se nalazi nadležni centar NATO-a“, kaže se u saopštenju.

Iz ALFA Centra su rekli da su nikšićki srednjoškolci pokazali veliko interesovanje, a da su pitanja bila raznovrsna, od mogućnosti posjete Austriji do načina stipendiranja i života u toj zemlji. „Trudimo se da na ovaj način doprinesemo informisanju svojih sugrađana. Srednjoškolci sa nestrpljenjem očekuju nove aktivnosti, pa nam je to pravi dokaz da su kulturni događaji u našoj organizaciji zaista interesantni i korisni za zajednicu“, kazala je direktorica omladinskih programa ALFA Centra, Sandra Vahtel. Prema njenim riječima, to je pravi primjer da se mnogo toga može uraditi u oblasti kulture, a da to nije mjereno visinom honorara.

Srednjoškolce zanimalo studiranje u Austriji

Nikšićke srednjoškolce, koji su danas razgovarali sa Johanom Frelihom, ambasadorom Austrije u Crnoj Gori, najviše je interesovala mogućnost studiranja u Austriji, zemlji gdje od 370 hiljada studenata, njih 90 hiljada su stranci.

„Osnovni uslovi su poznavanje engelskog, ali i njemačkog jezika. Neophodno je i da dobiju pristupnicu Univerziteta gdje žele da studiraju, a naravno i da imaju novac za život. U Austriji, uglavnom u Gracu, studira nekoliko stotina studenata iz Crne Gore“, kazao je Frelih tokom „Ambasadorskog sata“, aktivnosti koju organizuje „Alfa centar“.

Objasnio je da austrijska ambasada ne omogućava stipendije, ali da je spremna da pruži sve neophodne informacije, kao i da veoma dobru saradnju ima sa Filozofskim fakultetom gdje postoji studijski program za njemački jezik.

Iako su Austrijancima najzanimljivije turističke destinacije Španija, Italija, Turska i Grčka, godišnje njih oko 15 hiljada dođe i u Crnu Goru.

„U Austriji jednako vode računa i o zimskom i ljetnjem turizmu. Zanimljivo je da tokom septembra našu zemlju posjeti veliki broj Arapa sa nadom da će pasti kiša. Turistički radnici im tada uključe žičare kako bi otišli do vrha planine odakle počinje staza i presrećni su ako pronađu snijeg. To je za njih prava atrakcija koja se u Austriji dobro naplaćuje“, kazao je Frelih.

Tokom jednočasovnog predavanja nikšićki studenti su se bolje upoznali sa Austrijom, njenom istorijom, turizmom i kulturom, a ambasador Fulih je pohvalio saradnju sa „Alfa centrom“ .

„Ambasadorski sat“ je aktivnost čiji je cilj da omogući srednjoškolcima da saznaju više o stranim zemljama, njihovim kulturama, istoriji, geografiji, sportu, kao i da u neposrednom razgovoru sa predstavnicima tih zemalja saznaju o svemu što ih interesuje, a posebno o mogućnostima daljeg studiranja i usavršavanja. Do sada su nikšićki srednjoškolci imali priliku da razgovaraju sa 19 ambasadora.

Bonus video: