Krašićani blokirali radove: Neće da 45 dana budu odsječeni od svijeta

Mještani traže da im se omogući nesmetani prolaz tim jedinim putem tokom dana i predlažu da se trasa puta privremeno proširi kako bi oni mogli prolaziti, a građevinari istovremeno obavljati svoj posao
57 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 04.02.2015. 16:02h

Blokada radova na gradnji treće faze kanalizacionog sistema u Tivtu koju su sinoć započeli mještani Krašića, nastavljena je i danas.

Mještani su uporni da neće dozvoliti radnicima da rade, dok se građanima ne obezbjedi nesmetan prolaz jedinom saobraćajnicom koja povezuje Krašiće sa Tivtom.

Kanalizacione i vodovodne cijevi polažu se u trup jedine drumske saobraćajnice prema Krašićima zbog čega se saobraćaj na toj cesti u Bjelilima, obustavlja počev od petka, svakodnevno u vremenu od 7 do 18 sati.

Mašine stoje na najužem dijelu trase lokalnog puta za Krašičće u Bjelilima, a radnici albanske firme "Alb Star" iz Tirane koja je podizvođač na poslu vrijednom skoro 11 miliona eura koliko košta aktuelna treća faza gradnje kanalizacionog sistema u Tivtu, mogu samo bespomoćno da čekaju da Opština koja je investitor, postigne dogovor sa nezadovoljnim mještanima.

"Oni nisu pristali na naš jedan i jedini zahtjev da nema prekida prometa na putu ni minuta jer mi u Krašićima imamo Dom starih, dosta bolesnih ljudi i ne možemo planirati hoće li nam nešto vanredno biti i trebati iz grada u vrijeme kada nam oni, zbog radova blokiraju put. Nudimo im riješenje prihvatljivo za sve i sigurno nećemo dozvoliti da ova mašina više zakopa nijedan pedalj zemlje dok se ovaj problem kvalitetbo ne riješi", kazao je "Vijestima" mještanin Krašića Mladen Raste.

Ivo Petrovi iz tog naselja na tivatskom dijelu poluostrva Luštivca kaže da mještani već godinama trpe zbog radova na gradnji kanalizacije i vodovoda koji se odvijaju uz brojne probleme i kašnjenja, kao i da su vrlo nezadovoljni načinom na koji radnici “Alb Stara” rade na aktuelnoj dionici kroz Bjelila.

"Spremni smo da pretrpimo još toga da se ovaj posao napokon okonča, ali sigurno nećemo pristati da nam zatvaraju jedini put koji nas povezuje sa gradom kada se on uz malu investiciju, može proširiti i time stvoriti prostor da i mi prolazimo, a građevinari nesmetano obavljaju svoj posao", ističe Petrović.

Dodaje da su mještani spremni da sami finasiraju rušenje dijela stijenske mase sa kopnene strane puta u Bjelilima i proširenje ceste za oko dva metra čime bi se uklonilo to saobraćajno usko grlo koje stalno predstavlja problem, a pogotovo sada kada se izvode radovi.

Petrović tvrdi da bi to koštalo oko 15.000 eura i da su mještani već našli izvođača spremnog da obavi taj posao.

"Sramota je cijelog društva, sramota je za Opštinu, sramota je za izvođača radova da za četiri godine ne mogu da završe dva kilometra puta, to je jedna agonija, Narod je potpuno pobjesnio i opravdano je revoltiran. Ne vidimo završetak započetih radova, samo čine štetu i stvaraju nam probleme", kaže Nikola Petović koji predlaže da se u nadzorni odbor koji nadgleda kontroverzne građevinske radove na kanalizaciji u Bjelimima, imenuje i jedan predstavnik MZ Krašići.

Iz Opštine Tivat rečeno nam je da će sutra imati novi sastanak sa mještanima i ponuditi im kompromis po kojem bi se saobraćaj na putu za Krašiće zaustavljao dvokratno u vremenu od 9 do 14 sati i od 16 do 20 časova.

Opštinari tvrde da proširenje puta na Bjelilima košta mnogo više nego što to misle građani, te da se sada ne može sprovesti u djelo jer taj posao nije ugovoren sa izvođačem radova na kanalizaciji, niti su riješeni imovinsko-pravni odnosi na terenu gdje bi se put trebao širiti.

Galerija

Bonus video: