Ćalović: NATO integracije iskoristiti da bi se reformisao sistem

"MANS se ne bavi pitanjem NATO. To je pitanje više političke odluke i o tome će odlučivati partije", kazala je Ćalović
92 pregleda 27 komentar(a)
Vanja Ćalović, Foto: Savo Prelević
Vanja Ćalović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.02.2015. 19:39h

Proces NATO integracija treba iskoristiti da bi se reformisao sistem u Crnoj Gori, bez obzira da li će na kraju Crna Gora postati članica Alijanse, ocijenila je izvršna direktorka MANS-a Vanja Ćalović.

Ona je gostujući na Građanskom satu CDT-a, kazala da smatra da će o članstvu u NATO primarno odlučivati partije jer je to političko pitanje. "Treba iskoristiti i taj proces integracija da reformišemo naš sistem, bez obzira na krajnji ishod" rekla je Ćalović.

Ona je kazala da je logično da NATO želi promjene u Crnoj Gori, primarno u oblastima gdje oni imaju koristi. "Logično je da NATO želi da informacije o teroristima ne cure teroristima iz naše ANB" rekla je Ćalović.

Direktorka MANS-a je kazala da se građani u Crnoj Gori boje da prijave korupciju jer očekuju da će sistem da stane protiv njih. Ona je dodala i da postupci za korupciju traju 10 godina i da se za to vrijeme Krivični zakonik u dijelu za korupciju promijenio pet puta. Ćalović je kazala da ne očekuje ozbiljan napredak usvajanjem zakonodavnog okvira za borbu protiv korupcije.

"Izmijenite Ustav da bi se VDT bira sa više konsenzusa u parlamentu a onda mu uzmete ključne nadležnosti i date ih specijalnom tužiocu", rekla je Ćalović.

Direktorka MANS-a je naglasila da se koraci naprijed čine samo pred objavljivanje izvještaja Evropske komisije o napretku Crne Gore, kao što je bio slučaj sa Zavalom i Lukom Bar.

"Pritisak EU i NATO u vezi organizovanog kriminala će ostati. Tražiće se žrtveno jagnje a i onaj koji to bude zna mnogo o drugima. Neće svi ćutati kao Sverozar Marović", rekla je Ćalović i dodala da Crna Gora nije inicirala nijedno hapšenje za organizovani kriminal koje je izvršeno u saradnji sa službama zemalja regiona.

Ćalović je kazala i da je vrijeme da se ANB očisti od redova koji kompromituju državu i da će možda penzionisanje nekih službenika Agencije riješiti dio problema.

"Ali je vjerovatno da se kriminal uvukao i među mlađe i teško da će reforme biti završene na pravi način", rekla je ona.

Ćalović je dodala i da će , ukoliko se usvoji predlog zakona o ANB u sadašnjem obliku, biti zloupotreba u praksi.

"Svi poslanički klubovi osim DPS-a su zainteresovani da pričaju o amandmanima", rekla je Ćalović.

Bonus video: