CGES: Popravljen dalekovod Pljevlja-Žabljak

121 pregleda 1 komentar(a)
saniranje kablova na dalekovodu, Žabljak, Foto: EPCG
saniranje kablova na dalekovodu, Žabljak, Foto: EPCG
Ažurirano: 03.02.2015. 18:33h

Žabljak je danas poslijepodne dobio struju sa dalekovoda Pljevlja-Žabljak, čime je sigurnost i pouzdanost u snabdijevanju dovedena u redovno stanje, saopšteno je iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES).

Kako je saopšteno iz te kompanije, uz nadljudske napore dalekovodnih ekipa iz Bijelog Polja, Nikšića i Podgorice, svestranu pomoć ekipa Elnosa iz Banja Luke, radnika firme “Raduč”, asistencije helikopterske jedinice, pomoć mještana u ljudstvu i tehnici - sanirano je preko 15 kvarova duž trase tog dalekovoda.

"Ovom prilikom se svima zahvaljujemo, a posebno mještanima na razumijevanju u ovakvim havarijskim situacijama", kaže se u saopštenju.

Iz CGES-a su naveli da je na jednom dijelu, gdje su se i desili prekidi užadi usljed pojave leda na njima, dalekovod je projektovan i izveden po znatno strožijim standardima od propisanih.

"No, to nije pomoglo, jer su vremenski uslovi bili takvi da su ledenice koje su se formirale imale prečnik i po nekoliko decimetara, što je desetak puta više od projektovanih vrijednosti", kazali su iz te kompanije.

Kako su pojasnili, normalna težina provodnika je oko 670 grama po metru, a da sa dodatim teretom je bilo i po nekoliko kilograma po metru, „što jasno govori o nezapamćenoj situaciji na terenu“.

"Ekipe CGES-a će i večeras biti locirane na Žabljaku, i to u stanju visoke pripravnosti zbog najavljenog pogoršanja vremena", kazali su iz te kompanije.

Iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) ranije je saopšteno da su Područja Boana, Njegovuđa i Bukovice dobila struju oko 13 sati i 40 minuta.

Iz te kompanije su naglasili da i dalje ima potrošača na tom području koji su bez napajanja, zbog oštećenja niskonaponske mreže, i da ekipe trenutno rade na sanaciji preostalih oštećenja.

U međuvremenu je, prema saznanjima agencije MINA, struju dobilo i Crkvičko Polje u opštini Plužine.

Ekipe Elektrodistribucije Pljevlja uspjele su da obezbijede napajanje za Obarde, Bukovicu, Petine i Čestin, dok je, kako je saopšteno iz EPCG, dijelu mreže sa koje se napajaju Bobovo, Glibaće, Lever Tara i dalje nemoguće pristupiti.

Bonus video: