Uništena 651 razorna raketa iz doba SFRJ

Svaka od raketa bila je punjena visokorazornim eksplozivom, duplo jačim od TNT-a
138 pregleda 32 komentar(a)
Pristan mine, Foto: SIniša Luković
Pristan mine, Foto: SIniša Luković
Ažurirano: 03.02.2015. 18:18h

Ministarstvo odbrane uspjelo je lani da uništi sve protivvazduhoplovne rakete, koje je koristila Jugoslovenska ratna mornarica (JRM).

Neutralisano je 60 raketa koje su se nalazile u skladištima u Pristanu, svaka sa bojevom glavom od 25 kilograma visokorazornog eksploziva - TAH-a, dvostruko jačeg od klasičnog TNT- a.

Kroz MONDEM program tokom marta i aprila prošle godine uništena je i 591 raketna dubinska bomba. Svaka od tih raketa imala je bojevu glavu sa po 23,5 kilograma TAH- a.

Najveći preostali problem kada je riječ o uništavanju viška mornaričkog naoružanja i opreme predstavljaju protivbrodske mine, koje su povučene iz upotrebe u Mornarici VCG, a kojih na Pristanu ima u velikim količinama.

Tako se u krugu tog vojnog objekta trenutno nalazi čak 301 akustično-indukciona mina, svaka sa po 490 kilograma TAH-a. Po eksplozivnoj snazi, svako od pojedinačnih punjenja mina ekvivalentno je jednoj toni klasičnog TNT-a.

U Pristanu se nalazi i 100 na dnu ležećih, protivbrodskih mina švdeske proizvodnje, od kojih je svaka napunjena sa po 104 kilograma TAH-a.

"Sve protivbrodske mine tipa AIM-82 I 'Rockan' su predviđene za neutralizaciju i nalaze se na listi koja će se finansirati preko NATO TRUST fonda”, saopšteno je “Vijestima” iz Ministarstva odbrane.

Iz resora koji vodi ministarka Milica Pejanović-Đurišić saopšteno je i da su gotovo svi preostali topovi kalibra 130 milimetara, kojima je bila naoružana nekadašnja 108. obalska raketno-artiljerijska brigada iz Radovića kod Tivta, uništeni i isječeni u staro željezo.

"U skladištima VCG preostao je jedan top 130 mm koji se čuva kao muzejski eksponat. Svi ostali topovi su uništeni 2009.godine, a dobijena sredstva od sekundarnih sirovina su upotrijebljena za unapređenje bezbjednosti i modernizaciju skladišta naoružanja”.

Na prodaju i tri preostala obalska radara

Iz Ministarstva odbrane su najavili da će na prodaju ponuditi i tri preostala mobilna obalska osmatračka radara, švedskog proizvođača “Philips ”.

I radari će uskoro na prodaju

Nekadašnja JRM imala je ukupno osam ovakvih radara dometa oko 60 milja, a svi su, nakon izbijanja rata u SFRJ, prebačeni u Crnu Goru.

Pet radara rashodovano je sredinom devedestih, a dva su bila u operativnoj upotrebi sve do 2003-2004. godine, dok je jedan držan u rezervi.

"S obzirom na to da Mornarica ima nove radarske sisteme, ovi radari neće biti dio nove materijalne formacije Mornarice i kao takvi biće predloženi da se oglase suvišnim”, saopšteno je iz MO.

Mornarica VCG lani je dobila nove, američke osmatračke radare, tipa "Pathfinder Mk2".

Bonus video: