Crnogorski planinari osvojili Kilimandžaro

Članovi ekspedicije krenuli su na uspon 9. januara i nakon šest dana stigli do kote 5895 metara i vrha Uhuru
2847 pregleda 4 komentar(a)
Sa vrha Kilimandžara, Foto: SPK Soko
Sa vrha Kilimandžara, Foto: SPK Soko
Ažurirano: 15.01.2019. 20:35h

Crnogorska ekspedicija, sačinjena od članova Sportskog planinarskog kluba "Soko" sa Cetinja, juče je uspješno izvršila uspon na najviši vrh afričkog kontitenta – Kilimandžaro.

Članovi ekspedicije u sastavu Dijana Borozan, Bojan ĆukoviĆ i Dušan Kaluđerović krenuli su na uspon 9. januara i nakon šest dana stigli do kote 5895 metara i vrha Uhuru.

Uz dobru logističku podršku, planinari su uspješno savladali izazove koji su ih čekali, a među kojima ističu loše vremenske uslove tokom dana koji su bili predviđeni za aklimatizacione uslove.

Završni uspon, koji je podrazumijevao savladavanje visinske razlike od 1200 metara, izvršen je 14. januara u ranim jutarnjim časovima, čime su se zastave kluba, Prijestonice Cetinje i države Crne Gore zavijorile na krovu Afrike.

Ekspedicija "Kilimandžaro 2019" koja je organizovana i realizovana u organizaciji Sportskog planinarskog kluba "Soko" Cetinje, predstavlja jedan od najznacajnih dosadašnjih rezultata pomenutog Kluba, čiji su članovi tokom pet godina postojanja organizovali veliki broj uspona na planinama u zemlji i inostranstvu.

Iz kluba ističu da će rad u budućnosti sve više usmjeravati na organizaciju samostalnih planinarskih uspona u inostranstvu.

Bonus video: