Nikšić: "Stanišić" prestao da vozi, skoro 1.000 đaka ostalo bez prevoza

Novica Glušica, vlasnik “Glunex”-a, koji održava liniju Kličevo 1,2 i 3 i Straševina nije obustavio prevoz učenika iako je ostao bez dotacije
200 pregleda 0 komentar(a)
Stanišić prevoz, Foto: Svetlana Mandić
Stanišić prevoz, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 02.02.2015. 18:31h

Danas je 960 učenika iz nikšićke opštine ostalo bez prevoza, a samim tim i bez nastave. U pitaju su učenici koje prevozi „Stanišić“ prevoz, a razlog je, kako je kazao vlasnik Vesko Stanišić što je Ministarstvo obustavilo dotaciju u iznosu od 40 odsto.

„Ministarstvo prosvjete je poslalo dopis direktorima škola da nam ne ovjeravaju fakture za učinjene usluge prevoza, tj. da do završetka tendera nema dotacije. Prvi tender je poništen a novi još nije raspisan. Ako direktori potpišu fakture onda će se te dotacije staviti na teret škola. Pošto direktori neće da potpišu neću ni ja da vozim”, kazao je Stanišić “Vijestima”.

Njemu nije jasno zbog čega nijesu mogle da ostanu dotacije a da istovremeno ide i tender jer u pitanju je ista školska godina, a prevoznici će dobiti dotacije za prvo polugodište, međutim neće za drugo.

“Do sada sam vozio po aneksu ugovora jer tender nije raspisivan nekoliko godina. U pitanju je jedna školska godina, a oni je dijele. Žao mi je đaka, ali moram tako. U pitanju su učenici iz Šipačna, Oraha, Vidrovana, Miločana, Rastovca, Glibavca, Zagrada, Kuta, Mačka, Morakova, Dučica i Jugovića”, kazao je Stanišić.

U martu je Ministarstvo prosvjete raspisalo tender za prevoz đaka i isti, zbog određenih nepravilnosti, poništilo u aprilu, da bi novi konkurs bio raspisan u novembru. Na tom konkursu izabran je Božidar Kovačević, koji je prije četiri dana saznao da je tender ponovo poništen.

“Kako su krenuli ovo se neće završiti bez kastiga. Nađu oni razlog da ponište tender kada god ja dobijem. Do sada su 50 puta poništavali. Sada treba da uložim žalbu u roku od deset dana što ću i uradit”, kazao je Kovačević.

Kovačević

Prema njegovim riječima od stotinu prevoznika deset je privilegovanih koji “rade šta hoće, imaju linija koliko hoće a ostalima ne ostane ništa”.

“Najgora branša u Crnoj Gori je saobraćaj jer se niko na nju ne okreće. Ne zna se ko pije a ko plać. Radi se šta god kome padne na pamet. Izgleda da moja prednost nije ni to što imam radionicu i sigurno jedne od najboljih autobusa. Dajem najviše para od svih prevoznika ali izgleda da nijesam podoban državi”, revoltiran je Kovačević.

On se, kako je kazao, više puta zbog stanja u prevoz putnika obraćao predstavnicima svih poslaničkih klubova, predsjednicima države, Skupštine i Vlade.

“Nko ne reaguje na prevoz naroda da se vidi ko vozi, sa čime vozi, kome se i zbog čega daju tenderi. Sve je u ovoj branši naopako. Mogu samo pošteno da radim i vozim ali to ne odgovara izvjesnim ljudima koji imaju svoje ljubimce”, zaključio je Kovačević.

“Vijesti” su poslale pitanja Ministarstvu prosvjete kako će riješiti nastalu situaciju kako učenici ne bi gubili nastavu i ni krivi ni dužni ispaštali, ali do isteka radnog vremena odgovor nije stigao.

"Glunex" i dalje vozi đake

Novica Glušica, vlasnik “Glunex”-a, koji održava liniju Kličevo 1,2 i 3 i Straševina nije obustavio prevoz učenika iako je ostao bez dotacije.

"Djeca nijesu kriva što nam dotacija neće biti uplaćena. Mjesečno ću zbog ovoga gubiti oko 3.000 eura, ali to mi ne daje pravo da ne vozim djecu koja su uplatila karte, a nemam namjeru da sa njima manipulišem da bih ostvario svoj neki interes. Kada bude tender konkurisaću pa šta bude, a ovo je moj gubitak”, kazao je Glušica.

Bonus video: