FZO će obezbjeđivati sredstva za laboratorijsku dijagnostiku

0 komentar(a)
virus, laboratorija, Foto: Shutterstock
virus, laboratorija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.02.2015. 14:54h

Crnogorski Fond za zdravstveno osiguranje (FZO) obezbjeđivaće Opštim bolnicama finansijska sredstva da ne bi došlo do zastoja usluga laboratorijske dijagnostike i radi njihove kontinuirane snabdjevenosti laboratorijskim materijalom iz oblasti biohemijske dijagnostike.

Te zdravstvene ustanove će, kako je saopšteno, uz prethodnu saglasnost Uprave za javne nabavke, samostalno moći da izvrše nabavku laboratorijskog materijala za vršenje biohemijskih analiza na postojećoj opremi.

FZO je, krajem 2012. godine u skladu sa zakonskim propisima, objavio postupak javne nabavke za nabavku medicinskih sredstava iz oblasti laboratorije (potrošni medicinski materijal i odgovarajuća oprema) za potrebe javnih zdravstvenih ustanova Crne Gore, uz zaključivanje okvirnog sporazuma na vremenski period od četiri godine.

"Nakon sprovedene tenderske procedure zaključeni su ugovori o isporuci u finansijskom iznosu od 11,5 miliona EUR, na četvorogodišnjem nivou, na koji način je realizovano 83 odsto ove nabavke“, kaže se u saopštenju.

Dio postupka javne nabavke koji se odnosi na medicinska sredstava za biohemijsku dijagnostiku za potrebe Opštih bolnica, koji su sadržani u okviru jedne partije ovog postupka javne nabavke, još nije okončan, zbog podnošenja žalbi i tužbi od ponuđača i poništavanja odluka Državne komisije (DK) za kontrolu postupaka javnih nabavki od Upravnog suda, što je doprinijelo nedopustivo dugom trajanju žalbene procedure.

Odlukom DK za kontrolu postupaka javnih nabavki iz oktobra 2014. godine, postupak po žalbi za ovu partiju je prekinut do donošenje odluke Upravnog suda po tužbi jednog od ponuđača podnijetoj tom sudu u aprilu 2014. godine, protiv rješenja DK.

"Na ovaj način Fond je, do okončanja kompletne žalbene procedure, onemogućen da sprovede novi postupak javne nabavke za ovu partiju“, kaže se u saopštenju.

Nakon završetka žalbene procedure za navedenu partiju, Fond će, kako se navodi, preduzeti zakonske aktivnosti u cilju okončanja i kompletne realizacije ovog postupka javne nabavke.

Bonus video: