PREDSJEDNIKOV SIN SE OPET ZADUŽIO

Đukanović uzeo kredit od milion i po da gradi dvije elektrane

Kao garanciju da će vratiti kredit, mlađi Đukanović založio je svoja dva poslovna prostora od 412 i 47 kvadrata u zgradi Vektra, koje je na poklon dobio od strica Aca Đukanovića
14881 pregleda 52 komentar(a)
Promijenio banku: Blažo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Promijenio banku: Blažo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.01.2019. 07:43h

Blažo Đukanović, sin predsjednika države Mila Đukanovića uzeo je milion i po eura kredita kod Hipotekarne banke, namijenjenih njegovoj firmi BB hidro za gradnju mini hidro elektrana u Kolašinu.

Kao garanciju da će vratiti kredit, mlađi Đukanović založio je svoja dva poslovna prostora od 412 i 47 kvadrata u zgradi Vektra, koje je na poklon dobio od strica Aca Đukanovića. Hipoteku na atraktivnu imovinu u prizemlju „Vektre“ banka je upisala prije dva dana u katastarsku Upravu za nekretnine, nakon što je Blažo krajem decembra uzeo milionski kredit.

„Upis hipoteke po osnovu založne izjave od 27. decembra 2018. hipotekarni dužnik Blažo Đukanović u korist hipotekarnog povjerioca Hipotekarna banka, korisnik kredita BB hidro u iznosu od 1.500.000 eura”, piše u listru nepokrertnosti u koji su „Vijesti“ imale uvid. Nasljednik lidera DPS-a dužan je da kredit vrati u roku od deset godina, a krajnji rok, kako se navodi je 1. septembar 2029.

Banka je upisala i zabranu otuđenja i opterećenja, kao i izdavanja u zakup bez njene saglasnosti.

Kompanija koju mlađi Đukanović ima sa svojim partnerom Ivanom Burzanovićem, do sada je u više navrata uzmala kredite, u to uglavnom preko svoje sestre firme „BB solar“ koja ima na svoje ime uknjižene poslovne prostore u zgradi „Crolinga“ stotinak metara udaljenoj od “Vektre”.

„BB solar“ je prije dva mjeseca založila svoja četiri poslovna prostora od 84, 78, 9 i 43 kvadrata, na ime sestre firme „BB hidro“, kao garanciju u iznosu od 30 hiljada eura namijenjenu Ministarstvu ekonomije. Garanciju je izdala Prva banka, vlasništvo Blažovog strica Aca Đukanovića, a korisnik garancije Vlada Crne Gore, Ministarstvo ekonomije. “BB solar” i “BB hidro” su kompanije koje je mlađi Đukanović registrovao za proizvodnju električne energije.

Ovim je definitivno „zatvorena“ finansijska konstrukcija“ neophodna za početak gradnje dviju mini hidroleketrana koje Đukanovićeva firma planira da gradi na vodotocima u Kolašinu.

Kompanija sina šefa države planira gradnju hidroelektrana na vodotocima Bistrica i Slatina. Odluku o dodijeli koncesije za elektranu Bistrica Blažu je 2016. potpisao njegov otac Milo Đukanović, tadašnji premijer. Ministarstvo ekonomije je izdalo energetske dozvole za gradnju obje male hidroelektrane, a ugovorom o koncesiji za korišćenje vodotokova, koje je aminovala Vlada jasno je predviđeno da BB hidro mora dostaviti garanciju.

Vlada je u februaru donijela odluku o utvrđivanju javnog interesa za eksproprijaciju nepokretnosti za izgradnju male hidroelektrane Slatina, kojom je predviđeno da Uprava za nekretnine ekspropriše 600 kvadrata zemlje u vlasništvu staromještanskih porodica u mjestu Raško Mioska.

BB Solar unazad nekoliko godina je više puta davala svoje nekretnine kao garanciju za kredite koje je uzimala kod Prve banke, ali je sada promjenila banku.

Sve nekretnine sada pod hipotekom banaka

Blažo Đukanović je proteklog ljeta založio i svoj luksuzni dupleks od 199 kvadrata i garažu na Žabljaku Hipotekarnoj banci, od koje njegova firma BB solar može uzeti do maksimalno 600 hiljada eura.

Kako stoji u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine, hipoteka banke na stan od 124 kvadrata na četvrtom spratu i stana od 75 kvadrata u potkrovlju i garaže od 17 kvadrata u zgradi koju je gradila kompanija „Razvršje“ u zimskom turističkom centru, upisana je sredinom avgusta na ime založne izjave koju je potpisao Đukanović.

Ovim su praktično sve nekretnine koje su u vlasništvu mladog Đukanovića ili njegove firme pod hipotekama banaka zbog kredita koje je uzimao zbog poslovnih obaveza BB solar.

Preporučujemo za Vas