Žabljak dobio struju, EPCG: Ne pamtimo gore vrijeme po mrežu

Treći put u poslednja tri dana struje je nestajala, ali su električari uspijevali da otklone štete
128 pregleda 0 komentar(a)
Žabljak nevrijeme, Foto: Obrad Pješivac
Žabljak nevrijeme, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 02.02.2015. 18:55h

Uže gradsko jezgro Žabljaka i dio prigradskih naselja oko 13:30 časova dobili su struju koja je usled kvara oštećenja na dalekovodu nestala u nedjelju ispred ponoći.

Iz EPCG je saopšteno da su i dalje mogući prekidi u napajanju grada, sve dok se ne osposobi prenosni dalekovod Pljevlja - Žabljak, koji je glavni vod za napajanje Žabljaka , a koji je na više od 10 mjesta u prekidu zbog izuzetno debelog i teškog ledenog omotača.

Treći put u posljednja tri dana struje je nestajala, ali su električari uspijevali da otklone štete koje su se manifestovale prekidima prenosnih užadi na visopkonaponskim dalekovodima koji se prema Žabljaku pružaju iz pravca Pljevalja ili od Šavnika. Uzrok kidanja užadi dalekovoda je ogroman teret koji nastaje usled formiranja obledica.

Kako saznajemo struja je, kao i u nedjelju na Žabljak stigla iz pravca Šavnika umjesto uobičajenog smjera od Pljevalja. Cijeli sistem predstavlja već zaboravljeni „Durmitorski prsten“ pa je mrak na Žabljaku razbijen iz pravca Šavnika sa trafostanice u Breznima. I na ovom pravcu pred ekipama elektičara bilo je dosta posla da obezbijede napajanje ali, kako saznajemo, znatno manje nego na 110 kilovoltnom dalekovodu koji od Pljevalja vodi prema Žabljaku. Na tom dalekovodu, od Aluge do Žabljaka djeluju ekipe Elektroprenosa i suočavaju se sa velikim štetama na provodnicima jer su ih obledice na više mjesta pokidale.

Struja je razlog što skijališta svih ovih dana nijesu radila. Električarima je juče u pomoć priskočio snjegotabač sa Savinog kukakako bi pregled dalekovoda bio brži, isto tako kretanje ekipa, transport opreme i rezervnih djelova.

Razmjere šteta na niskonaponskim mrežama i njihovo otklanjanje tek slijedi. Kvarova ima gotovo svugdje pa je u pojedimin predjelima niskonaponska mreža bukvalno desetkovana. Najteže je u Šarancima gdje struje nema od Njegovuđe pa do najudaljenijih potrošača na obroncima Sinjajevine. Elektirčari nastoje da poprave kvarove u Kovačkoj dolini i Virku.

Po svemu sudeći kraj problemima Žabljačana sa strujom se ne nazire. Prognoze meteorologa unose dodatni nemir u ionako tešku situaciju pod Durmitorom.

EPCG: Stručnjaci ne pamte razorniji sklop vremenskih uslova

Iz EPCG je saopšteno da su i dalje mogući prekidi u napajanju grada, dok se ne osposobi prenosni dalekovod Pljevlja - Žabljak, koji je na više od deset mjesta u prekidu zbog “izuzetno debelog i teškog ledenog omotača”.

Sve raspoložive ekipe EPCG i Crnogorskog Elektroprenosa su, kako je saopšteno, od jutros na terenu i u izuzetno teškim uslovima pokušavaju da saniraju oštećenja na mreži.

Ekipe, kako se navodi, rade i na osposobljavanju dalekovoda koji napaja područje od Bukovice prema Boanu, Njegovuđi i ostalim selima u toj oblasti, ali nije moguće sa sigurnošću reći kada će situacija biti stabilizovana, jer je većina seoskih puteva neprohodna, a vlažni snijeg praćen vjetrom je izazvao veliku štetu na mreži.

Na području Plužina bez napajanja je dio Pivske planine i Crkvičko Polje.

Ekipe ED Pljevlja su, kako je saopšteno, na terenu i pokušavaju da obezbijede napajanje za Bukovicu i Obarde, dok je dijelu mreže sa koje se napajaju Bobovo, Glibaće, Lever Tara, Petine i Čestin nemoguće pristupiti.

U barskoj opštini bez napajanja električnom energijom je dio sela u Crmnici i Krajini.

“Stručnjaci sa dugogodišnjim iskustvom u EPCG ne pamte lošiji i razorniji sklop vremenskih uslova po mrežu , kao i izuzetno velik broj oštećenja na mreži koja je remontovana”, navodi se u saopštenju.

Iz EPCG su ukazali na to da težak i vlažan snijeg koji se zadržava i ledi na provodnicima, stvara ogroman dodatni teret, usljed kojeg provodnici pucaju i padaju stubovi.

“Uz puno razumijevanje zbog problema koje naši potrošači imaju zbog prekida u napajanju molimo za strpljenje, jer da bi došlo do sanacije prethodno se kvar mora locirati, i to u uslovima povećanog bezbjedonosnog rizika po naše ekipe uslijed smanjene vidljivosti, intezivnih padavina i na teško pristupačnom terenu”, zaključuje se u saopštenju.

Snijeg gotovo metar

Najviše snijega u Crnoj Gori ima na Žabljaku, gotovo metar visine, a na samom Durmitoru i do dva metra.

U Kolašinu je jutros 26 centimetara snijega. U Pljevljima i Šavniku visina snijega je 16, a u Andrijevici 10 centimetara.

Svega je dva cenntimera snijega u Nikšiću i Bijelom Polju, a samo koji santimetar više u Beranama, Plavu i Rožajama. Snijegu se najviše raduju Žabljačani i Kolašinci jer se nadaju da će sezona skijanja potrajati do proljeća. Saobraćaj je otežan na putu od Nikšića prema Šavniku i Žabljaku. Na putu od Slijepač Mosta u pravcu Pljevalja, koji se odvaja od magistrale Kolašin-Bijelo Polje, uslijed odrona vozila prolaze samo jednom trakom, saopštio je Auto-moto savez Crne Gore.

Bonus video: