Farid: Oluja uzrokovala samo minornu štetu

Talasi visoki između 7 i 8 metara nošeni olujnim jugom u naletima koji su dostizali brzinu od preko 110 kilometara na sat, bili su do sada najteži ispit pred kojim su se našli primarni i sekundarni lukobran nove marine na Luštici
1 komentar(a)
Ažurirano: 01.02.2015. 10:47h

Veliko nevrijeme koja je prije dva dana pogodilo crnogorsku obalu prouzrokovalo je samo manju štetu na konstrukciji lukobrana marine čija je izgradnja trenutno u toku u Luštica Bay-u, na otvorenom dijelu jadranske obale u zalivu Trašte na poluostrvu Luštica, ali ni na koji način nije ugrozila radove.

„Visoki talasi povezani sa olujom doveli su do pomjeranja manjeg kamenja, šljunka i stijena, prvenstveno sa manjeg, drugog lukobrana, koji je još uvijek u početnoj fazi izgradnje. To nije neuobičajena pojava tokom procesa izgradnje, pogotovo na otvorenom moru tokom sezone praćene olujnim vremenom. U stvari, ovakvi događaji daju nam mogućnost da pratimo ponašanje i cjelovitost konstrukcije lukobrana tokom procesa izgradnje,“ kazao je danas tim povodom Omar Farid, direktor projekata i razvoja u kompaniji Luštica Development.

Talasi visoki između 7 i 8 metara nošeni olujnim jugom u naletima koji su dostizali brzinu od preko 110 kilometara na sat, bili su do sada najteži ispit pred kojim su se našli primarni i sekundarni lukobran nove marine na Luštici. Obalna infrastruktura koju su konstruisali egipatski inženjeri pokazala se vrlo otpornom, pa osim manje štete na sekundarnom lukobranu, ogromna destruktivna snaga mora nije pričinila veće probleme na gradilištu marine.

Inače, u marini Luštica Bay trenutno je toku proces završetka osnovnog i sekundarnih slojeva drugog lukobrana, nakon čega će uslijediti postavljanje konačnog armiranog sloja, koji služi da zaštiti konstrukciju od snage talasa.

„Očekujemo da ovo bude završeno tokom narednih mjeseci, ali do tada ne očekujemo nikakav uticaj oluja kao što je bila ova od petka. Generalno, veoma smo zadovoljni ponašanjem konstrukcije glavnog lukobrana, čija izgradnja je još uvijek u toku, ali koji je pokazao da može izdržati veoma jake talase tokom cijelog dana,“ istakao je Farid.

Do početka ove godine, građevinski tim završio je glavne elemente konstrukcije glavnog lukobrana. Više od 390.000 tona stjenovitog materijala je do sada iskopano, transportovano i deponovano na gardilištu lukobrana. Rad na izgradnji drugog lukobrana je u toku, i do sada je napravljeno više od 165 metara, od ukupne dužine od 210 metara.

Po završetku gradnje, marina Luštica Bay će ponuditi 176 vezova, za kratkoročni i dugoročni privez jahti do 35 metara dužine. Prva novoizgradjena marina u Crnoj Gori u posljednjih više od 10 godina biće završena i stavljena u upotrebu 2017. godine.

Galerija

Bonus video: