Žabljak, Plužine, Plav i Gusinje dobili struju

Struje ima samo grad jer je, kako saznaju "Vijesti" u Elektrodistribuciji, niskonaponska mreža prema selima desetkovana usljed nevremena koje je vladalo prethodnog dana i večeri
137 pregleda 0 komentar(a)
Žabljak nevrijeme, Foto: Obrad Pješivac
Žabljak nevrijeme, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 31.01.2015. 14:48h

Nakon 16 sati provedenih u mraku, Žabljak je oko podneva dobio struju.

Ekipe električara identifikovale su kvar na 110 kilovoltnom dalekovodu kod sela Šumanovac. Ipak struje ima samo grad jer je, kako saznaju "Vijesti" u Elektrodistribuciji, niskonaponska mreža prema selima desetkovana usljed nevremena koje je vladalo prethodnog dana i večeri. U šavničkoj opštini struje nema na Boanu.

"Žabljak je od 12 sati i 30 minuta danas ponovo uredno snabdjeven električnom energijom, nakon što su sanirani kvarovi na dalekovodima. Takođe, sinoć smo imali prekid u napajanju i u Plužinama ali je situacija stabilizovana jutros pa je gradsko područje dobilo struju oko sedam sati i 30 minuta“, kaže se u saopštenju EPCG..

Normalizaciji stanja pod Durmitorom, gdje je snijeg dostigao visinu od jednog metra, teže i zaposleni u „Crnagoraputu“. Borba sa ogromnim nametima na magistrali prema Šavniku, gdje je mećava bukvalno napunila snijegom svaki usijek nastavljena je i danas, kako bi se omogućilo odvijanje saobraćaja. Snjegočistači su najteži dio posla uradili tako što su napravili proboj jedne trake i primakli se tunelu Ivica.

"I danas je smanjena vidljivost jer snijeg nesmanjenim intenzitetom pada. Povoljnije je jer je vjetar oslabio što nam značajno olakšava posao. Nadam se da ćemo uspjeti da proširimo očišćenu površinu kolovoza i da krajem dana stvorimo uslove da se omogući kretanje vozila. O tome ćemo se dogovoriti sa policijom kad završimo naš dio posla," saznajemo od radnika „Crnagoraputa“ koji se nalazi na kritičnoj dionici.

„Crnagoraput“ je učinio prohodnom saobraćajnicu do skijališta Savin kuk. Istovremeno sa dolaskom struje pa zaposleni u „Turističkom centru Durmitor“ pripremaju staze na kojima je, kako saznajemo oko 1,5 metara novog snijega. Manje problema imali su na skijalištu Javorovača gdje je staza rano jutros utabana. Bebi lift je funkcionisao neprekidno jer su ga domaćini napajali preko agregata, što je pričinjavalo zadovljistvo za oko 30 gostiju, dominantno mališana.

Struju su oko 13 sati i 40 minuta dobile i opštine Plav i Gusinje, koje su imale problem u napajanju zbog kvara na dalekovodu Andrijevica-Plav-Gusinje.

"Imali smo probleme i u prigradskom i seoskom području Cetinja, gdje su Njeguši, Riječka i Katunska nahija takođe od sinoć bili bez napajanja elektrričnom energijom. Međutim, stanje mreže se popravlja. Osposobljeni su dalekovodi koji vode prema tim krajevima, dobar dio potrošača je i dobio električnu energiju a vjerujemo da će uskoro svi biti uredno snabdjeveni", navodi se u saopštenju.

Iz EPCG su kazali da i dalje ima problema na seoskom području opština Berane i Petnjica, gdje ekipe rade na otklanjanju kvarova.

"Sve raspoložive ekipe su od ranih jutranjih sati na terenu i pokušavaju da u najkraćem roku stabilizuju elektroenergetsku situaciju u Crnoj Gori", dodaje se u saopštenju.

Bonus video: