Povećan broj posjeta u LGBT Drop in centru u Podgorici

"LGBT drop-in u Podgorici uključuje različite socijalne programe, čiji cilj je proširivanje socijalne mreže podrške, zdravstveno edukativne programe i usluge, kao i usluge usmjerene na unapređenje kvaliteta života"
317 pregleda 0 komentar(a)
LGBT, Foto: Shutterstock.com
LGBT, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 31.01.2015. 12:53h

U LGBT Drop in centru prošle godine evidentirano je 2.290 posjeta, kazala je programska direktorica Juventasa, Jelena Čolaković Dacić, navodeći da taj model rada u zajednici proširuje socijalnu podršku i omogućava zdravstveno edukativne programe i usluge.

Prema njenim riječima, takav prostor je važan uslov i da njeguju osjećaj autonomije, individualnost, osjećanje pripadanja, razvijaju zdrave stilove života i stasavaju u zdrave pojedince.

Ona je navela da se LGBT drop-in može definisati kao socijalno-zdravstveni model rada u zajednici i pojasnila da okuplja LGBT osobe, njihove porodice i prijatelje, dok se rad bazira na kombinovanim uslugama koje obuhvataju socijalno, zdravstvene i javno zastupajuće programe i projekte.

"LGBT drop-in u Podgorici uključuje različite socijalne programe, čiji cilj je proširivanje socijalne mreže podrške, zdravstveno edukativne programe i usluge, kao i usluge usmjerene na unapređenje kvaliteta života", precizirala je Čolaković Dacić.

Prema njenim riječima, LGBT Drop in centar predstavlja sigurno i dostupno mjesto u kojem vlada atmosfera, takozvane "tendencionalne neformalnosti".

"U njemu se njeguje okruženje koje poštuje autonomnost, individualnost svake osobe i međusobnu toleranciju. Uz kafu ili čaj se razgovara, mogu se razmjenjivati ideje, šititi mreža socijalne podrške, i dobiti korisne informacije o zdravlju i zdravim stilovima života", kazala je Čolaković Dacić.

Ona je precizirala da se u LGBT Drop in centru omogućavaju određene (definisane) usluge bez zakazivanja i uputa, da je dolazak na dobrovoljnoj osnovi a da je zahvaljujući različitim programima, centar otvoren za LGBT osobe, kao i njihove prijatelje i porodice.

LGBT Drop in centar, kaže ona, izrodio je i formalne i neformalne grupe koje daju značajan i nezaobilazan doprinos aktivizmu za ljudska prava LGBT osoba.

"To se odnosi ne samo na izmjene zakonske regulative, već i na značajne intervencije putem kampanja, edukacije i osnaživanja tih lica, njihovih prijatelja i podržavaoca, sa posebnim akcentom na pružanje socijalnih i javno zastupajućih programa i projekata", rekla je Čolaković Dacić.

Sve je to neophodno, smatra ona, radi eliminisanja direktne i indirektne diskriminacije i nasilja LGBT osoba u Crnoj Gori.

Prema njenim riječima, misija LGBT Drop in centra je da osigura kvalitetne, odgovorne, kulturno i rodno senzitivne usluge LGBT osobama, kontinuiranim praćenjem i unapređenjem usluga ne samo u okviru centra, već i na terenu u skladu sa potrebama zajednice.

"Kontinuirano se prati na koji način društveni, politički i ekonomski faktori utiču na kvalitet života LGBT zajednice i u skladu sa tim razvijaju programi, zagovaraju politike, institucionalni okviri, radi ostvarivanja prava", kazala je Čolaković Dacić.

Ona je saopštila da je 2012., 2013. i 2014. godine LGBT Drop in centru bilo 1.703, 2.015 i 2.290 posjeta.

"LGBT osobe koje posjećuju centar govore o njemu kao o svojoj kući, pa je u prethodnom periodu kreirani vizuelni identitet, ali i slogan koji ga prati („ono kao kad dođeš kući“- dat od korisnika usluga centra) odaje atmosferu prijatnog, bliskog i "sopstvenog" prostora", navela je Čolaković Dacić.

Telefonsko savjetovalište za LGBT osobe počelo je sa radom krajem decembra 2011. godine. Prema riječima Čolaković Dacić, putem telefonskog savjetovališta imali su 120 poziva od LGBT osoba.

"Naše iskustvo podrazumijeva različite slučajeve poziva- od onih koji žele sa nama da razgovaraju samo putem telefona do onih koji nas žele i uživo upoznati i na taj način nastaviti komunikaciju. Za podršku su nam se uglavnom obraćali muškarci koji, usljed snažne homofobije u sredinama iz kojih dolaze, imaju probleme pri ostvarivanju kontakata sa ostalim LGBT osobama", kazala je Čolaković Dacić.

Takođe, dodala je ona, česta su pitanja za ostale naše servise i u vezi sa našim radom na promociji i zaštiti ljudskih prava LGBT osoba u Crnoj Gori.

"Starije LGBT osobe su uglavnom usmjerene na kompleksnost problema koje podrazumijeva drugačija seksualna orijentacija ili rodni identitet: strah, primoranost na dvostruki život, skrivanje, u velikom broju slučajeva izostanak komunikacije sa sebi sličnim. Mlađe osobe, iako u potpunosti svjesne nivoa homofobije u društvu, zauzimaju proaktivniji pristup kada su njihovi životi u pitanju", pojasnila je Čolaković Dacić.

Ona smatra da takva organizovana pomoć predstavlja važan izvor informacija i podrške za LGBT osobe, budući da su mnogima podrška, razumijevanje i informacije presudni za vlastito samoosnaživanje i suočavanje s homo/bi/transfobijom.

"Tokom savjetovanja koriste se znanja, metode i tehnike, kako bi se na sistematski način klijentima pomoglo da razumiju, riješe i prevaziđu probleme i poboljšaju kvalitet života. Telefonsko savjetovanje vrše Juventasovi aktivisti obučeni za ovu vrstu rada od profesionalaca sa dugogodišnjim iskustvom", rekla je Čolaković Dacić.

Kako je kazala, u svom radu vršnjački savjetnik ne dijeli savjete šta treba da se uradi, već se trudi da osobi koja je pozvala pomogne da bolje razumije problem i nađe moguća rješenja ili drugačiji pogled na situaciju.

"Zajedničkim radom sa Juventasovim aktivistima-savjetnicima, osoba sama počinje proces nalaženja unutrašnjih mogućnosti da riješi problem", zaključila je Čolaković Dacić.

Bonus video: