Zimski turizam nije samo skijalište: Motornim sankama preko Sinjajevine

Učesnici karavana preko Sinjajevine posjećuju zanimljive restorane, poljoprivredne farme, uče se orijentaciji
170 pregleda 6 komentar(a)
Motorne sanke, Sinjajevina (Novina)
Motorne sanke, Sinjajevina (Novina)
Ažurirano: 30.01.2015. 21:03h

Kolašinska turistička agencija „Explorer“ karavanom na motornim sankama preko Sinjajevine uspjela je da zainteresuje grupu njemačkih turista da u Crnoj Gori provedu zimovanje.

Prvi put nakon više od dvije decenije njemački turisti su se odlučili da zimuju u Kolašinu.

Prva grupa, kako tvrde u turističkoj agenciji, otišla je prije nekoliko dana, puna lijepih utisaka. Sljedeća grupa njihovih zemljaka uskoro stiže.

Kolašinska turistička agencija uspjela ja originalnom ponudom da zainteresuje i Mađare. Kako kažu u „Exploreru“, posebno im je zadovoljstvo što su onim što nude privukli i turiste iz Slovenije.

„Sva 'filozofija' je u tome da se, uz ski-centar, još nešto turistima ponudi. Treba imati na umu da su naši gosti u prilici da posjećuju mnogo veća skijališta od kolašinskog, pa je naš cilj bio da im ponudimo nešto što nemaju u velikim zimskim centrima. Gostima smo ponudili karavan motornim sankama preko Sinjajevine . To je urodilo plodom, pa smo poslije skoro 25 godina doveli Njemce da zimuju u Crnoj Gori. U Kolašinu će zimovati i Mađari i Slovenci. To nas izuzetno raduje”, kaže Luka Bulatović iz „Explorera“.

Tura preko Sinjajevine je atraktivna za sve koji žele avanturu na odmoru

Tura preko Sinjajevine , kako kaže Bulatović, može biti primamljiva svima koji uživaju u avanturističkom odmoru. Zbog toga je i oduševila goste sa stranih tržišta, ali i na nov način afirmisala, do sada prilično zapostavljenu kolašinsku planinu.

„Sinjajevina je idealna za raznolike sadržaje, za one koji vole da se kreću na krpljama ili, recimo, skijanje po neutabanim stazama, koje je sada hit u svijetu. Ta planina pruža jednistven doživljaj, a stranim turistima smo je predstavili na jedan kvalitetan način. Karavan na motornim sankama povezuje nekoliko opština, može se oragnizovati u trajanju od jednog do pet dana, dužine od od pet do preko 100 kilometara. To je zanimljiva avantura kroz planinu. Učesnici karavana posjećuju i zanimljive restorane, poljoprivredne farme, uče se orijentaciji. To je višestruko novo, edukativno i zanimljivo iskustvo”, objašnjava Bulatović sadržaj sa kojim su s puno uspjeha izašli na evropsko tržište.

Stižu i turisti iz Mađarske i Slovenije: Sa  Sinjajevine

Svi turisti koji se odluče da tako provedu zimski odmor, u „Exploreru“ dobijaju potrebnu opremu za razne aktivnosti u planini, vodiča i obuku za upravljanje motornim sankama.

Mogu se odlučiti za turu koja podrazumijeva manje ili više izazova, zavisno do svojih vještina i sklonosti

Bulatović: Moramo atraktivnije predstaviti šta sve Kolašin nudi

Prema riječima Bulatovića, na lokalnom nivou nijesu imali dovoljno saveznika za realizaciju mnogih ideja koje „Explorer“ ima. Najvažnije je, kaže Bulatović , da se na atraktivan način predstavi sve što Kolašin može da ponudi turistima, čak i onim zahtjevnijim. On je ubijeđen da postoji još mnogo toga što nije na pravi način iskorišteno, a što bi i te kako bilo zanimljivo za strana turistička tržišta ili bar obogatilo vanpansionsku ponudu.

„Mnoge naše ideje bi, uz ne mnogo novca, mogle zančajno da obogate turističku ponudu. Recimo, sankalište bi bilo zanimljivo i skoro ništa ne bi koštalo. Kulturne manifestacije, takođe, trebalo bi organizvati drugačije, ali i promovistati, reklamirati i najaviti na vrijeme. U svemu treba pokazati više profesionalizma, entuzijazma i kreativnosti. Potrebno nam je više pojedinačnih incijativa i ideja”, zaključuje Bulatović .

Bonus video: