Vlada poručila: Mora se paziti i kako se gradi

Vlada poručila opštinama da pažljivo planiraju gradnju i uređenje prostora zbog mogućih prirodnih katastrofa
66 pregleda 5 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Vlada Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.01.2015. 19:16h

Vlada je usvojila Informaciju o uspostavljanju Nacionalne platforme za smanjenje rizika od katastrofa, zadužila organe državne uprave i preporučuje organima lokalne samouprave da intenziviraju proces jačanja administrativnih kapaciteta i materijalnih resursa za odgovor na katastrofe, kao i povećanja nivoa osposobljenosti i opremljenosti operativnih jedinica za zaštitu i spašavanje.

“Vlada zadužuje Ministarstvo održivog razvoja i turizma i preporučuje nadležnim organima lokalne samouprave da intenziviraju aktivnosti u procesu prostornog planiranja i uređenja prostora u ublažavanju rizika od prirodnih katastrofa, uz respektovanje principa integralnog pristupa u prostornom planiranju i načela zaštite javnog i pojedinačnog interesa”, kaže se u informaciji.

Vlada je zadužila državne i lokalne organe da “aktivno rade na unapređenju institucionalnih kapaciteta i harmonizovanja njihovog sinergetskog preventivnog djelovanja u smanjenju rizika od prirodnih katastrofa.

To se posebno odnosi na oblasti zdravstvene zaštite, hidrometeorološkoj, seizmološkoj, komunalnoj, kao i drugim relevantnim djelatnostima”, kaže se u Informaciji.

Bonus video: