Đurović: Donekle smo sredili odnose sa Vladom

“Trebalo nam je više od dvije godine da Vrhovni sud revizijom ukaže da takvo ponašanje nije bilo zakonito za period od 2012. do 2013.godine i da se jedan od ovih procesa završi pravednim rješenjem”,
72 pregleda 4 komentar(a)
Momir Đurović, Foto: Luka Zeković
Momir Đurović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.01.2015. 14:12h

Predsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU) Momir Đurović ocijenio je da su, nakon nekoliko sudskih procesa zbog neisplaćenih budžetskih sredstava i upozorenja ministru finansija da će ga tužiti zbog nepoštovanja Zakona o budžetu, donekle uredili odnose s Vladom.

Đurović je kazao da su, braneći se od Vladine “osionosti i kazni koje nijedna akademija nije iskusila”, pokrenuli četiri sudska procesa kod Ustavnog, Upravnog i Osnovnog suda.

“Trebalo nam je više od dvije godine da Vrhovni sud revizijom ukaže da takvo ponašanje nije bilo zakonito za period od 2012. do 2013.godine i da se jedan od ovih procesa završi pravednim rješenjem”, kazao je Đurović na Skupštini CANU.

On je istakao da je i upozorenje ministru finansija o mogućoj krivičnoj prijavi, pomoglo da im se izmire troškovi za 2014.godinu, “a ne za period za koji je revizijom Vrhovnog suda osporeno ponašanje Vlade”.

“Tako da se za ostale neisplaćene troškove iz 2012. i 2013.godine još sudimo, iako je revizijom Vrhovnog suda taj problem jednim dijelom riješen u našu korist... O ponašanju Vlade, a posebno ministarstava nauke i finansija u tom periodu, teško se mogu naći adekvatne riječi”, kazao je Đurović.

Ističući da je Zakon o CANU “nakaradan”, Đurović je kazao da je po Ustavu, nacionalna akademija samostalna, i da se Zakonom ne može propisati i ograničiti njena autonomnost i sloboda “do takvih detalja, koliko i kakva odjeljenja će imati, kako će birati i predlagati svoje članove...”

Članovi CANU su usvojili i finansijski plan za 2015. godinu u iznosu od 1, 2 miliona eura.

Bonus video: