Zimovanje na Ivanovim koritima za najbolje đake

0 komentar(a)
Odmaralište Ivanova korita, Foto: Mmp.gov.me
Odmaralište Ivanova korita, Foto: Mmp.gov.me
Ažurirano: 30.01.2015. 13:55h

U odmaralištu na Ivanovim koritima trenutno boravi 19 djece, pripadnici romske i egipćanske populacije, koji su to pravo ostvarili kao najbolji učenici, osmog i devetog razreda škola iz Podgorice, Nikšića i Herceg Novog.

Kako je saopšteno iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava, u toku sedmodnevnog boravka u odmaralištu, pored veoma kvalitetnih uslova smještaja i hrane, djeci je obezbjeđena medicinska zaštita, instruktori skijanja, kao i animatori, koji upotpunjuju vrijeme boravka.

"Prilikom boravka na planini, đaci su imali priliku i da uče i obnavljaju znanje u vezi sa romskim jezikom i kulturom kroz radionice za neformalno učenje jezika, praksu koju je Ministarstvo uvelo u okviru svoje podrške uspješnijoj integraciji romske populacije. Obrazovanje i podrška promociji nastavka obrazovanja, posebno za djecu pripadnike ove zajednice je od presudnog značaja. Stavljanjem naglaska na važnost kulture, uz poštovanje njihove bogate tradicije, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava svake godine organizuje za ovu djecu posjete pozorištima, bioskopima, muzejima, zanimljivim dješavanjima koja prate njihovo odrastanje i shodno tome formiranje njihovih stavova o svijetu i društvu u kojem žive", navodi se u saopštenju.

Djecu je posjetio i ministar Suad Numanović, koji je najavio da će i u budućem periodu nastaviti sa ovakvim akcijama, kako u zimskom, tako i u ljetnjem periodu.

Bonus video: