Azil za pse traži 2.000 Barana

Organizatori očekuju raspravu na prvoj sljedećoj sjednici skupštine
52 pregleda 0 komentar(a)
trovanje pasa Gornji Kokoti, Foto: Privatna arhiva
trovanje pasa Gornji Kokoti, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 29.01.2015. 20:19h

Predsjednik Skupštine opštine Bar Osman Subašić dobiće sjutra spisak sa oko 2.000 imena punoljetnih Barana, koji zahtijevaju hitnu izgradnju azila za pse.

Potpise su prikupili ljubitelji pasa koji su spontano, u "više kolona", pokrenuli akciju, nakon što je prije sedam dana okončana prva ovogodišnja kampanja trovanja pasa na barskim ulicama. Aktivisti su najviše potpisa prikupili u posljednja dva dana.

Organizatori peticije očekuju da njihov zahtjev bude uvršten u dnevni red prve naredne sjednice lokalnog parlamenta, s obzirom da su, kako su istakli, ispunili zakonsku obavezu da prikupe potpise pet odsto upisanih birača u biračkom spisku opštine.

Akciju su predstavili u kafeu "Central Park", čija je maskota, pas Čupo, otrovan prije desetak dana.

"Čupo mi je umro na rukama, a i ja sam od tog otrova imala velikih zdravstvenih tegoba. Azil je zaista neophodan, jer se u 21. vijeku ljudi ne mogu i ne smiju ovako odnositi prema psima”, rekla je Maja Grupković koja je samoinicijativno krenula u prikupljanje potpisa prošle nedjelje.

Potpise je elektronskim putem prikupljala i nevladina organizacija “Sunčani sat“, čija predsjednica Ljilja Vulićević godinama pokušava da spriječi trovanje pasa u Baru. Ona tvrdi da je lani bilo šest akcija trovanja pasa, ali da niko za to nije odgovarao iako su podnosili krivične prijave.

Zakonom je predviđena obaveza Opština da od 2010. moraju imati azile životinje.

Maja Grupković se na velikoj pomoći u prikupljanju potpisa i podršci čitavoj akciji zahvalila poznatom barskom privredniku Radomiru Novakoviću, koji je novinarima kazao da je kao kinolog i čovjek koji voli pse "jednostavno morao da podrži ovakvu akciju".

Bonus video: