Samardžić: Crnogorski vojnici nastavljaju doprinos svjetskom miru

2 komentar(a)
Vojska CG Avganistan, Foto: Odbrana.gov.me
Vojska CG Avganistan, Foto: Odbrana.gov.me
Ažurirano: 28.01.2015. 15:36h

Crnogorski vojnici, učešćem u novoj misiji, nastavljaju da na konkretan i najbolji način doprinose očuvanju mira i stabilnosti u svijetu što dodatno potvrđuje pravu vrijednost Vojske Crne Gore, ocijenio je Načelnik Generalštaba, Dragan Samardžić.

Samardžić i pomoćnik ministra odbrane za politiku odbrane Ivan Mašulović borave u posjeti pripadnicima prvog kontingenta Vojske, koji zadatke izvršava u misiji Odlučna podrška, u Avganistanu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, komandant crnogorskog kontingenta Nedžad Rujović u kampu Marmal u Mazar Šarifu upoznao je delegaciju sa bezbjednosnom situacijom u području operacija, zadacima i izazovima koji se postavljaju pred ovu jedinicu u toku njenog angažovanja.

"Samardžić je rekao da je zadovoljan zatečenim stanjem, odnosom pripadnika kontingenta prema izvršavanju zadataka i odnosom prema pripadnicima partnerskih država sa kojima izvršavaju misiju. Odao je priznanje pripadnicima kontingenta za iskazani profesionalizam i posvećenost prilikom prelaska na novu misiju i za angažovanje u području operacija", piše u saopštenju.

Navodi se da je posebno poseban zbog činjenice da crnogorski vojnici, učešćem u novoj misiji, nastavljaju da na konkretan i najbolji način doprinose očuvanju mira i stabilnosti u svijetu.

"To što su pripadnici i ovog kontingenta sposobni da zadatke, zajedno sa partnerima iz razvijenog svijeta, izvršavaju izvan granica Crne Gore dodatno potvrđuje pravu vrijednost Vojske Crne Gore", rekao je Samardžić.

Mašulović je kazao da je zadovoljan zbog dosadašnjeg odnosa prema obavezama u misiji.

"On očekuje da će i u narednom periodu nastaviti da predano i odgovorno služe i doprinose miru kao najvećoj vrijednosti savremenog svijeta", naveli su iz MO.

Nova misija u Avganistanu otpočela je 1. januara i posvećena je obuci, savjetovanju i pružanju pomoći ANSF (Avganistanskim nacionalnim snagama bezbjednosti) kako bi one postale samostalne i samoodržive, funkcionalne i sposobne da uspostave bezbjednosno okruženje na čitavoj teritoriji.

Bonus video: