Herceg Novi: Planinari čistili Španjolu

“Na ovaj korak smo se odlučili da damo naš skromni doprinos uređenju grada pred nastupajući Praznik mimoze"
68 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.01.2015. 13:23h

Članovi Planinarskog kluba Subra jutros su završili dvodenvnu akciju čišćenje tvrđave Španjole od vegetacije i smeća, Rašćišćen je ulaz u tvrđavu koji je bio obrastao divljim rastinjem, kao i šetnica na zidinama. Zabrinjavajuće je da su među otpadom nađeni i odbačeni špricevi, jer je Španjola i omiljeno “igralište” djece.

“Na ovaj korak smo se odlučili da damo naš skromni doprinos uređenju grada pred nastupajući Praznik mimoze. Smatrajući da je potrebno naše znamenitosti držati u prihvatljivom stanju i van ljetnje sezone, kad Španjola ima najveću posjetu. Nadamo se da ćemo na ovaj način pomoći rad komunalnih službi grada u zajedničkoj težnji da Herceg Novi predstavimo u što boljem svjetlu”, navodi Željko Starčević načelnik sekcije za markacije staza PK Subra.

U čišćenju su učestvovali i članovi hercegnovskog Triatlon kluba , jer je na tvrđavi cilj trke “Novska skalinada”, koju organizuju 8. februara u okviru Praznika mimoze .

Španjola je tvrđava čija je gradnja započela za vrijeme turske vladavine u 15. vijeku, ali je svoj današnji izgled dobila u vrijeme jednogodišnje španske vladavine gradom. Prvobitno ime joj je bilo tvrđava "Gornji grad".

Proteklog vikenda čalnovi Subre očistili su i Tajno brdo, kod sela kod sela Kameno. Skupljeno je smeće koje se tu dijelom nalazilo još od vremena vojne upotrebe objekta, od NATO bombardovanja 1999. godine. “Uređena su i dva vidikovca na vrhu, gdje bi, u saradnji sa Komunalno-stambenim i MZ Kameno-Žlijebi, tokom ove godine valjalo postaviti i klupe”, navodi Starčević.

Galerija

Bonus video: