Gvozdenović: Ostatak zimske sezone mora biti bolji

"Moraju se iskoristiti ogromni potencijali, da u funkciji bude 14 hotela sa 996 kreveta, uspostaviti tijesna međusobna saradnja, saradnja sa lokalnom upravom i turističkom organizacijom...
82 pregleda 5 komentar(a)
Branimir Gvozdenović, Foto: Obrad Pješivac
Branimir Gvozdenović, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 28.01.2015. 11:53h

Ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović poručio je sinoć žabljačkim turističkim poslenicima da moraju iznaći dodatnu energiju kako bi nastavak zimske sezone bio bolji.

"Moraju se iskoristiti ogromni potencijali, da u funkciji bude 14 hotela sa 996 kreveta, uspostaviti tijesna međusobna saradnja, saradnja sa lokalnom upravom i turističkom organizacijom. Potrebne se ideje i projekti koje će se prezentirati lokalnoj i nacionalnoj Turističkoj organizaciji kako bi se, kao kratkoročna rješenja, zajednički pretočile u praksu i, počev već od narednog vikenda, doprinijele pospješenju turističke sezone", kazao je Gvozdenović.

On je kazao da ima problema ali i da je na Žabljaku dosta urađeno.

"Smatramo da postoji ozbiljan potencijal. Uz hotelske kapacitete postoji niz visoko kvalitetnih apartmana i restorana, imamo rekonstruisanu žičaru Savin kuk, meteorološki uslovi su takođe dobri sa dovoljno kvalitetnog snijega i dodatno svi moramo da se potrudimo da se ovi resursi bolje iskoriste. Napravili smo dobar plan, dogovorene su aktivnosti koje će se raditi na crnogorskom i regionalom tržištu već tokom ovog vikenda i očekujemo tokom februara i marta dodatni broj gostiju na Žaljaku. Dogovorena je zajednička ponuda skijališta Savin kuk i hotelijera. Uz podršku predsjednika Opštine biće ponuđena velikim kompanijama u Crnoj Gori sa namjerom da zaposleni u tim kompanijama dobiju povoljne pakete za zimovanje na odloženo plaćanje", kazao je Gvozdenović i podržao ideju da Žabljak mora da dobije poreske olakšice kako bi se obezbijedio brži razvoj tog područja.

Gvozdenović je prisutne upoznao o planskim dokumentima koji se rade za ovaj turistički prostor, angažovanju na pronalaženju strateškog partnera za Savin kuk, aktivnostima za rekonstrukciju hotela “Planinka” i “Jezera” i skijališta Štuoc. Zadržao se i oko gradnje restorana na obali Crnog jezera i tom prilikom konstatovao da postoje opstrukcije od kojih su najveće upravo sa Žabljaka.

Značajno drugačije od ministra o aktuelnom turističkom trenutku ovog planinskog centra misli predsjednik “Turističkog udruženja Žabljak” Živko Taušanović. On je pročitao otvoreno pismo upućeno ministru Gvozdenoviću gdje stoji da je Žabljak od metropole zimskog turizma pao na zadnje mjesto. Žičare na Žabljaku stare su trideset godina, sezona zavisi od vremenskih prilika jer Žabljak nema postrojenja za vještački snijeg i jedino dugoročno rješenje je izgradnja novih ski liftova i ski staza kao i topova za snijeg.

Olakšice u poslovanju zatražio je i direktor hotela "Polar Star" Igor Begović. Smatra da su za pokretanje razvoja Žabljaka neophodne povoljnosti kada je u pitanju zapošljavanje lokalnog stanovništva, ali i više ulagati u promociju sjevera Crne Gore. Mitar Baranin, upravnik “Planinke”, koji od 11. januara ne radi zbog nedostatka gostiju, ukazao je na ogromne troškove velikih hotela kada su u pitanju komunalije.

Na sastanku se pričalo i o razvojnim projektim. Ove godine preko Direkcije javnih radova obezbijeđeno je 1.400.000 eura ulaganja u Žabljak. Direktor Direkcije, Žarko Živković najavio je da se radi o ulaganjima u reciklažno dvorište, fudbalski teren, infrastrukturu za kamp odmaralište u NP Durmitor, završetak asfaltiranja puta "Durmitorski prsten", rekonstrukciju krova vrtića u Žabljaku i za sanaciju sanitarne deponije. Nove investicije najavio je i direktor NP Durmitor, Tomo Pajović, a radi se o gradnji restorana na Crnom jezeru za koji je dobijena građevinska dozvola i odabran izvođač radova, kao i adaptaciji planinarskog doma u Škrci. Predsjednik Žabljaka, Veselin Vukićević podržao je zahtjeve turističkih radnika i istakao da će Opština u dijelu svojih nadležnosti učiniti sve da im olakša poslovanje i Žabljak dobije što više turista, dok je direktor Investiciono razvojnog fonda Zoran Vukčević ponudio organizovanje prevoza u dane vikenda od Podgorice do Žabljaka sa uračunatim ski pasom i ručkom po cijeni od 20 eura i najavio sniženje ski pasa u februaru na 10 eura, uz poziv hotelijerima da nađu način da boravak tih gostiju produže davanjem prihvatljivih cijena u njihovim objektima.

Bonus video: