Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća prijetio da će novinaru lomiti kosti

Samo desetak dana prije jučerašnjeg incidenta, Deković se javno, preko plaćenog oglasa u „Vijestima“, izvinio Lukoviću što mu je u sličnom kontekstu pominjao pokojne roditelje u pismu-pamfletu, koji je lani napisao i dijelio po Tivtu
90 pregleda 18 komentar(a)
Zvonimir Deković, Siniša Luković, Foto: Vijesti online
Zvonimir Deković, Siniša Luković, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 28.01.2015. 07:14h

Policija je juče podnijela krivičnu prijavu protiv predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimira Dekovića, koji je verbalno napao novinara “Vijesti” Sinišu Lukovića, zaprijetivši da će mu “sve kosti slomiti”.

Protiv člana predsjedništva HGI, koja je dio vladajuće koalicije u Crnoj Gori, tivatska policija je osnovnom državnom tužiocu u Kotoru podnijela krivičnu prijavu zbog sumnje da je počinio krivično djelo „ugrožavanje sigurnosti“.

Prema nezvaničnim informacijama, Deković je na saslušanju negirao da je verbalno napao Lukovića, braneći se da je novinar, zapravo, napao njega.

Luković je ispričao da ga je Deković zaustavio juče oko 9.45 časova dok je prolazio automobilom.

“Stao sam, i ne izlazeći iz automobila niti skidajući sigurnosni pojas kojim sam bio vezan, otvorio prozor na suvozačkim vratima i upitao Dekovića što hoće. Naslonio se na vrata, glavom unio kroz prozor, i nizom najpogrdnijih uvreda verbalno nasrnuo na mene. Rekao mi je da sam 'sa današnjim tekstom prekardašio' i da ću ga 'zapamtiti'”, kazao je Luković, istakavši da je policija postupak Dekovića tretirala kao napad na poslenika javne riječi.

On je u prijavi naveo da mu je Deković zaprijetio: “Negdje ću te dohvatiti u neki ćošak i sve kosti ću ti slomiti, zapamtićeš ti mene, prebiću te”, psujući mu i majku.

Luković smatra da je povod za napad tekst objavljen prekjuče u “Vijestima” pod naslovom “Funkcioneri prezdravili duševne boli“, u kojem piše da je Osnovni sud u Kotoru odbacio tužbu za nanošenje duševnih bolova, a koju su protiv novinara podnijeli Deković i predsjednica HGI i ministarka bez portfelja Marija Vučinović. Njih dvoje nisu se pojavili na prvom ročištu u sporu u kojem su Lukovića optužili da je autor nepotpisanog teksta u kotorskom satiričnom listu „Karampana“...

Luković tvrdi da nijednom neprimjerenom riječju ni gestom nije reagovao na verbalni napad, upitavši Dekovića da li je “svjestan što priča i kakve to posljedice može imati”.

“Nastavio je da prijeti da će mi 'slomiti sve kosti' i da me psuje, čak je u jednom trenutku napravio pokret desnom rukom kao da će pokušati da me ošamari, ali se na vrijeme zaustavio... Odvezao sam se automobilom, a on je nervozno gestikulirao i dobacivao”.

Već pominjao roditelje, pa se izvinjavao

Samo desetak dana prije jučerašnjeg incidenta, Deković se javno, preko plaćenog oglasa u „Vijestima“, izvinio Lukoviću što mu je u sličnom kontekstu pominjao pokojne roditelje u pismu-pamfletu, koji je lani napisao i dijelio po Tivtu.

Luković je istakao da mu “ne pada na pamet” da prestane da prati Dekovićev rad, nakon njegovog jučerašnjeg “ponižavajućeg ponašanja”.

“Naprotiv, samo me je motivisao da se još prilježnije pozabavim svim tim kontroverznim aktivnostima o kojima sam već napisao dosta tekstova u 'Vijestima', koji su zainteresovali i Državnu revizorsku instituciju. Nadam se da će to uskoro zainteresovati i državnog tužioca, nevezano za današnji Dekovićev napad na mene i prijetnje koje mi je uputio“.

Bonus video: