Časove istorije u Gimnaziji posvetili Holokaustu

„Đaci drugog razreda Gimnazije slušali su o onome što danas nazivamo Holokaustom, o Međunarodnom danu sjećanja na žrtve istog koji je ustanovila Generalna skupština Ujedinjenih nacija prije deset godina, slušali su o užasima ljudske psihe i potpune odsutnosti etike, morala i čovječnosti, jednako o svireposti izvršilaca i jadu nevinih ljudi“
144 pregleda 0 komentar(a)
Gimnazija Slobodan Škerović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Gimnazija Slobodan Škerović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 27.01.2015. 19:22h

Časovi istorije u Gimnaziji „Slobodan Škerović“ bili su danas posvećeni Holokaustu - genocidu koji su vršili nacisti od 1939. do 1945. godine, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Taj Vladin resor je, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete organizovao danas čas posvećen sjećanju na jedan od najsurovijih događaja u periodu Drugog svjetskog rata.

„Đaci drugog razreda Gimnazije slušali su o onome što danas nazivamo Holokaustom, o Međunarodnom danu sjećanja na žrtve istog koji je ustanovila Generalna skupština Ujedinjenih nacija prije deset godina, slušali su o užasima ljudske psihe i potpune odsutnosti etike, morala i čovječnosti, jednako o svireposti izvršilaca i jadu nevinih ljudi“, kaže se u zajedničkom saopštenju dva ministarstva.

Profesorka istorije Vesna Kovačević i predsjednik Jevrejske vjerske zajednice u Crnoj Gori Jaša Alfandari govorili su o toj temi.

„Holokaust je bio i ostaje arhetipski transformativni događaj u istoriji zapadne civilizacije koji je donio ono što nijedan genocidni događaj prije njega nikada nije – gnusne zločine masovnog uništenja ljudskih života, zahvaljujući jedinstvenosti ideologije i politike ubistava“, rekla je Kovačević pozivajući se na riječi profesora Smaila Čekića.

Bonus video: