Povlače "tridox" zbog evropskih preporuka

2062 pregleda 2 komentar(a)
pilule, tablete, Foto: Shutterstock
pilule, tablete, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.01.2015. 17:22h

Agencija za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS) predložila je nadležnoj Upravi za inspekcijske poslove da povuče iz prometa lijek “tridox” od 200 miligrama, proizvođača “Alcaloid AD Skopje”.

Iz CALIMS-a su saopštili da su to uradili u skladu sa preporukom Evropske agencije za ljekove (EMA), dodavši da se povlačenje lijeka iz prometa sprovodi kao mjera predostrožnosti.

“Tridox” je, kako tvrde u CALIMS-u, namijenjen liječenju infekcija koje su izazvane osjetljivim mikroorganizmima, a mjera povlačenja ne odnosi se na “tridox” film tablete od 100 miligrama istoimeni prašak za oralnu suspenziju.

Hvatska agencija za ljekove i medicinske proizvode protekle sedmice je naložila povlačenje devet ljekova iz apoteka zbog odstupanja od načela dobre kliničke prakse.

I u BiH će se tri lijeka povući iz prodaje zbog odstupanja od načela dobre kliničke prakse, kako piše na sajtu Agencije za ljekove i medicinska sredstva BiH.

Iz CALIMS-a su pojasnili da je Evropska agencija za ljekove na osnovu inspekcijskih nadzora francuske Agencije za ljekove donijela preporuku o privremenoj obustavi stavljanja u promet ljekova, za koje je kliničko ispitivanje sprovodila GVK Biosciences, u mjestu Hyderabad u Indiji.

Preporukom Evropske agencije ispitivanje je obuhvatilo više stotina ljekova.

Bonus video: