"Stijepović posvećen borbi za prava LGBT osoba"

Volonteri LGBTIQ Socijalnog Centra i LGBT Foruma Progres, u susret Međunarodnom danu sjećanja na žrtve holokausta, organizovali su akciju tokom koje je identifikovano i prijavljeno preko 30 lokacija u Podgorici, gdje postoje grafiti s govorom mržnje prema LGBTIQ populaciji, pripadnicima nacionalnih, etničkih i vjerskih manjina
76 pregleda 3 komentar(a)
Slavoljub Stijepović, Miomir Mugoša, Foto: Arhiva "Vijesti"
Slavoljub Stijepović, Miomir Mugoša, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 27.01.2015. 16:02h

Nekoliko grafita, koji vrijeđaju pripadnike LGBT populacije ukolonjeno je, što potvrđuje riješenost gradonačelnika Slavoljuba Stijepovića da doprinose boljem društvenom prihvatanju i razvijanju Podgorice kao istinski otvorenog i tolerantnog grada, ocijenjeno je iz LGBT Foruma Progres i LGBTIQ Socijalnog Centra. Volonteri LGBTIQ Socijalnog Centra i LGBT Foruma Progres, u susret Međunarodnom danu sjećanja na žrtve holokausta, organizovali su akciju tokom koje je identifikovano i prijavljeno preko 30 lokacija u Podgorici, gdje postoje grafiti s govorom mržnje prema LGBTIQ populaciji, pripadnicima nacionalnih, etničkih i vjerskih manjina.

Oni su ocijenili da administarcija Glavnog grada i Stijepović pokazali su priličan senzibilitet i spremnost da se s javnih površina uklone svi grafiti s porukama mržnje. „Grafiti koji su vrijeđali LGBT osobe godinama su tolerisani. Dobili smo snažna uvjerenja da će svi prijavljeni grafiti biti uklonjeni. Jedan broj grafita, na nekoliko lokacija u gradu, već je uklonjen, što i potvrđuje riješenost Stijepovića da doprinose boljem društvenom prihvatanju LGBT osoba i razvijanju Podgorice kao istinski otvorenog i tolerantnog grada“, piše u saopštenju. Danas se obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta.

„Neophodno je sjetiti se, često zaboravljenih i izostavljenih, osoba homoseksualne orijentacije, koji su zajedno sa pripadnicima Jevrejske i Romske zajednice, i ostalih grupa koje se nisu uklapale u šablon nacističke ideologije, porobljavani, mučeni i pogubljeni u logorima“, kazali su iz LGBTIQ Socijalnog Centra i LGBT Foruma Progres. Oni su naveli da je 15 hiljada gej muškaraca, odvedeno je u logore, mučeno i ubijeno. „Zarobljenici homoseksualne orijentacije nosili su simbol obrnutog ružičastog trougla, kako bi se razlikovali od ostalih zatvorenika. Nakon oslobođenja iz logora, gej osobe zbog tadašnjih zakona i opšteg stava društva, nisu dobili status žrtava holokausta, već su bili prinuđeni ostati u sjenci, i kriti se sve do 60-tih i 70-tih godina prošlog vijeka, kada je pokret za ljudska prava LGBT osoba zaživio“, navodi se u saopštenju.

Nažalost, kako smatraju iz LGBTIQ Socijalnog Centra i LGBT Foruma Progres, elemenata nacističke i fašističke ideologije, i danas ima u savremenoj Crnoj Gori. „Svjedoci smo mnogobrojnih prijetnji upućenih LGBTIQ osobama, čiji se autori vrlo često inspirisani Adolfom Hitlerom. Nekoiliko desetina građana Crne Gore je zbog toga i prekršajno gonjeno i kažnjeno“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: