Srđan je heroj ljudskosti i heroj za sve generacije

Rastoder se zahvalio Glavnom gradu što su po Srđanu Aleksiću nazvali bulevar na Pobrežju
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.01.2015. 19:35h

Predstavnici Glavnog grada i Forum Bošnjaka položili su cvijeće ispod stabla Srđana Aleksića, na bulevaru koji nosi ime ovog heroja iz Trebinja.

"Odajemo poštu na ovaj dan heroju vječitosti, koji je životom platio uvjerenje da su prijatelj i komšija važniji od bilo kakvih ideologija. Srđan je heroj ljudskosti i heroj za sve generacije, svetionik kako i na kojim principima ljudi mogu da grade i uvažavaju jedni druge i da se čuvaju ideologija i sumanutih vođa koji dovode do nesreća kakve su nam se dešavale devedesetih", kazao je predstavnik Foruma Bošnjaka Mirsad Rastoder.

On je objasnio da je pored Srđanovog drveta u Bulevaru položeno cvijeće u znak uspomene na njega, dok, kako je rekao, istaknuti predstavnici Foruma, Rifat Rastoder i Husein Tuzović, prisistvuju obilježavanju godišnjice Srđanove smrti u Trebinju.

Rastoder je kazao i da je Aleksić primjer mladog čovjeka koji je životom platio uvjerenje da su preči drug, komšija i prijatelj od bilo kakvih ideologija, pa čak i vojne komande.

"Zato Srđan zaslužuje da bude u našim srcima i trajno obilježi i bude primjer za generacije kako u multietničkim i multinacionalnim zajednicama treba graditi povjerenje, razumijevanje i toleranciju kako nam se ne bi dešavalo ono što se desilo devedesetih i zbog čega je on platio svojim životom", kazao je Rastoder.

Zato su u Forumu, kako je kazao, ponosni što je Glavni grad prihvatio da se izgradi spomen park svim civilnim žrtvama 1991-2001, i da se ustanovi Bulevar Srđana Aleksića i zasadi drvo ljudskosti, "kao simbol na kom ćemo graditi i gajiti razumijevanje, toleranciju i suživot u ovom gradu, Crnoj Gori a, nadam se, i u regionu sve ozbiljnije".

Rastoder je agenciji MINA kazao da se u Forumu nadaju da će Glavni grad rekonstruisati spomen obilježje i park za žrtve ratova devedesetih na Pobrežju kao što je ranije najavljeno.

"Mi se nadamo da će Glavni grad uskoro rekonstruisati spomen obilježje i adekvatno urediti dio prostora između spomen parka i Bulevara Srđana Aleksića", rekao je on.

Suhih: Aleksić je primjer čojstva i junaštva

Predsjednik Skupštine Glavnog grada Đorđije Suhih podsjetio je na odluku Podgorice da značajna ulica u gradu nosi ime Srđana Aleksića koji je, prema njegovim riječima, primjer čojstva.

"Najmanje što smo mogli je da damo je ta ulica, da se ne zaboravi taj čin", rekao je on, poručujući da se ne smiju zaboraviti počinjena zla, ali ni dobra djela.

Aleksić je, kako je kazao, primjer čojstva i junaštva o kom se u Crnoj Gori stalno govori.

"Junaštvo je braniti sebe, a čojstvo braniti druge od sebe. Srđan je u periodu bezumlja koje je vladalo na podrućju Jugoslavije pokazao da humana i jaka ličnost može ostati čovjek i u tom opštem ludilu", poručio je Suhih.

Prem njegovim riječima, Aleksić je primjer za sve i "luča u tom periodu koja nam budi nadu da ima dobrih ljudi".

Takvih primjera, kako je naveo, imalo je u Crnoj Gori, ali ih ima i svuda u svijetu. Oni "bude nadu da čovjek može ostati ono što treba i uvijek biti prijatelj drugima".

Aleksića su 1993. ubili pripadnici vojske JNA u Trebinju, nakon što ih je spriječio da maltretiraju njegovog komšiju Bošnjaka.

Rastoder se zahvalio Glavnom gradu što su po Srđanu Aleksiću nazvali bulevar na Pobrežju, a žrtvama građanskog rata u Jugoslaviji posvetili cijeli park.

Predsjednik gradskog parlamenta Đorđe Suhih kazao je da će bulevar i park služiti građanima, da nikada ne zaborave bezumlje koje je vladalo devedesetih, kako se nikada ne bi ponovilo.

Galerija

Bonus video: