Desir pisao Darmanoviću: Nadam se da će Martinović biti oslobođen

Desir je poručio da je Martinović koji je dobitnik nagrade "Peter Makler" za hrabrost i etičko novinarstvo 2018. poznat po doprinosu za nekoliko dokumentarnih filmova
884 pregleda 0 komentar(a)
Martinović, Foto: Screenshot/TVVijesti
Martinović, Foto: Screenshot/TVVijesti
Ažurirano: 16.01.2019. 19:50h

Predstavnik Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) za slobodu medija Harlem Desir poslao je juče ministru vanjskih poslova Srđanu Darmanoviću pismo u kome je izrazio zabrinutost zbog zatvorske kazne izrečene novinaru Jovu Martinoviću.

Desir je na Tviteru poručio da se nada da će Martinović biti oslobođen.

Martinović je juče osuđen na godinu i šest mjeseci zatvora, a optužen je da je član kriminalne grupe koja se bavila međunarodnim švercom droge.

Martinović je najavio žalbu rekao da je osuđen jer je kao novinar politički nepodoban.

Desir je poručio da je Martinović koji je dobitnik nagrade "Peter Makler" za hrabrost i etičko novinarstvo 2018. poznat po doprinosu za nekoliko dokumentarnih filmova produciranih od prominentnih međunarodnih medija o kriminalnim organizacijama među kojima je i "Pink panter".

"Istraživanje kriminalne organizacije ne uključuje članstvo u toj organizaciji. Gledati to kao takvo je vrlo problematično za istraživačko novinarstvo u cjelini i može stvoriti jeziv efekat za ostale istraživače koji istražuju ovakve stvari od javnog interesa u zemlji. Nadam se da će ova odluka biti preinačena i da će Martinović biti u mogućnosti da nastavi svoj istraživački rad", naveo je Desir.

Bonus video: