Žabljak: Kafana ostaje u galeriji, događaja iz kulture nema

Predsjednik Savjeta JU Centar za kulturu Milutin Žugić za “Vijesti” međutim kaže da se nedostatak tog prostora ne osjeća, jer nema interesovanja za izložbene postavke ili skupove većeg obima
86 pregleda 2 komentar(a)
Lokal Or’o, Foto: Obrad Pješivac
Lokal Or’o, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 26.01.2015. 19:33h

Izložba umjetničkih fotografija ”Durmitor - priroda, život, ljudi”, autora Igora Šuntića iz Šavnika, koja je nedavno postavljena u novootvorenom klubu lokala “Or’o” u Žabljaku jedini je događaj iz kulture koji se ove zime do sada desio u ovom turističkom centru.

Umjetnički fotograf Igor Šuntić kaže da se odazvao na poziv vlasnika i da će oko 30 eksponata krasiti zidove lokala tokom zime, ali i trajno jer su za tu svrhu otkupljeni.

Galerija u ugostiteljskom objektu, a u izložbenom prostoru Centra za kulturu na Žabljaku kafana .

Time je ponovo otvorena priča i podsjećanje na odluku lokalne Skupštine opštine iz 2011. godine kada je renovirani izložbeni prostor Centra za kulturu dat u zakup i pretvoren u kafanu.

Zbog toga su sve izložbene postavke umjetničkih slika, fotografija, poljoprivrednih proizvoda, aranžmana ljetnje manifestacije “Dani planinskog cvijeća” svih proteklih godina održavane na različitim lokacijama u gradu, u tržnom centru, maloj sali Centra za kulturu, terasi hotela “Žabljak”... Svuda osim u za takve programe namijenjenom prostoru.

Za galerijom koja je pretvorena u lokal žale i književnici i pjesnici, kažu u žabljačkom Književnom klubu.

Kafe-bar “Manimi” nije otvoren, jer preuređenje nije završeno

Predsjednik Savjeta JU Centar za kulturu Milutin Žugić za “Vijesti” međutim kaže da se nedostatak tog prostora ne osjeća, jer nema interesovanja za izložbene postavke ili skupove većeg obima.

Žugić je protekle jeseni saopštio da se ugovor sa zakupcem prostora u Centru za kulturu Markom Bogavcem raskida, jer nijesu poštovane sve klauzule iz ugovora.

“Taj lokal više ne radi, pa smo shodno ugovoru koji je zaključen sa Markom Bogavcem na pet godina, zakupcu poslali obavještenje u kome se navodi da nije ispunio obaveze iz ugovora i da se pristupa raskidu ugovora. Ostavljen mu je rok od mjesec dana da prostorije vrati u stanje kakvo je zatekao i da izmiri sve druge obaveze koje je preuzeo. Ako se tako ne bude ponašao, pokrenućemo sudski spor”, kazao je tada Žugić.

Bogavčev kafe-bar “Manimi” u Centru za kulturu protekle godine uglavnom nije radio. Uređenje prostora uslijedila je nakon Žugićevog upozorenja, ali lokal, poput nekoliko novih, nije otvoren pred početak zimske turističke sezone, jer građevinski radovi nijesu privedeni kraju.

Žugić sada ne pominje raskid ugovora niti pokretanje sudskog postupka.

“Bogavac je uplatio oko 2.000 eura koliko je dugovao. Ostaje njegova obaveza da redovno uplaćuje po 210 eura mjesečnog zakupa koliko je predviđeno ugovorom koji važi do 2016. godine, kada će prostor biti vraćen u vlasništvo Centra za kulturu. Ugovoru sa njim prethodio je tender na koji se Bogavac jedini javio i, za tenderom predviđenih 200 za mjesečni zakup ponudio 210 eura. Preuzeo je i obavezu da, kada se ukaže potreba, prostor ustupi službama lokalne samouprave”, kazao je Žugić.

Bonus video: