Um, tijelo i duša u holu Gimnazije

Šašić je kazala da je poenta murala da se učenici zapitaju da li um preovladava nad tijelom i da se nada da će im se dopasti ova filozofska tema
74 pregleda 2 komentar(a)
Mural Gimnazija, Foto: NVO AUT
Mural Gimnazija, Foto: NVO AUT
Ažurirano: 26.01.2015. 16:59h

Članovi Nevladine organizacije "AUT" u saradnji sa Volonterskim klubom Gimnazije "Slobodan Škerović" oslikali su mural na zidu te ustanove, sa željom da se prostor u kojem učenici borave oplemeni, ali i dobije estetsku vrijednost.

Pedagogica Gimnazije i koordinatorka Volonterskog kluba Vanja Rakočević ispričala je "Vijestima" da je sredstva za oslikavanje obezbijedila škola, a da su zatim razgovarali o temi murala i odlučili da to bude "Um, tijelo i duša".

Rakočević je rekla da su podlogu pripremile, a potom i oslikale mural za svega tri dana članice "AUT-a" Maja Kostić, Asja Šašić i Anja Prelević, koje su i bivše učenice Gimnazije .

Šašić je kazala da je poenta murala da se učenici zapitaju da li um preovladava nad tijelom i da se nada da će im se dopasti ova filozofska tema.

Rekla je da, uprkos tome što su zidovi škole kameni i puni vlage, iscrtavanje nije predstavljalo problem i da su slikale sa zadovoljstvom.

Rakočević je istakla je da se nada da će do proslave Dana škole, 18. februara, uspjeti da oslikaju i stubove u holu, kao i da će od novca i slobodnog vremena mladih umjetnica zavisiti da li će se murali oslikati na još nekim mjestima u školi. Ona tvrdi da su u toku radova, starije kolege i zaposleni u školi podsjetili da su se upravo na mjestu na kojem je sada naslikan rad, ali i na ostalim spratovima, nalazili murali, ali da su vremenom prekrečeni.

Naglasila je da su reakcije onih koji su posjetili školu u toku zimskog raspusta pozitivne, ali da danas, s obzirom da počinje drugo polugodište, vidjeće kakvi će komentari đaka biti.

Sljedeće fasade zgrada, tema mladih umjetnica biće i borba protiv nasilja

Šašić je kazala da su prvi mural oslikali na zidu škole "21. maj" na Draču, na incijativu direktorice te ustanove, te da ih je prilikom iscrtavanja u gimnaziji bilo strah da neće odgovoriti i udovoljiti na pravi način srednjoškolcima.

Ona je rekla da će i dalje nastaviti sa slikanjem murala, te da imaju u planu i "iscrtavanje" na fasadama zgrada, uz jake motivacione poruke.

"Bavićemo se temama, kao što je, na primjer borba protiv nasilja nad životinjama, jer vidimo da se u posljednje vrijeme baca otrov po javnim površinama", istakla je mlada umjetnica.

Bonus video: