Kotorski karneval u predviđenom terminu

Ranije su hrvatske organizacije, predstavnici Srpskog pjevačkog društva Jedinstvo i Zajednice Italijana Crne Gore osudili održavanje karnevala u vrijeme predvaskršnjeg posta i korizme
80 pregleda 0 komentar(a)
kotorske fešte, kotorski karneval, Foto: Ivana Komnenić
kotorske fešte, kotorski karneval, Foto: Ivana Komnenić
Ažurirano: 26.01.2015. 16:54h

Tradicionalni kotorski karneval biće održan u predviđenom terminu, 22. februara.

Predsjednik Opštine Kotor, Aleksandar Stjepčević, kazao je da kaledar kulturnih manifestacija ne smije vrijeđati nikoga.

Ranije su hrvatske organizacije, predstavnici Srpskog pjevačkog društva Jedinstvo i Zajednice Italijana Crne Gore osudili održavanje karnevala u vrijeme predvaskršnjeg posta i korizme.

Organizatori su na današnjoj konferenciji za novinare kazali da će Kotorske zimske karnevalske fešte početi 14. i trajati do 22. februara.

Stjepčević je pozvao na kompromis, poručujući da se kalendarom kulturnih manifestacija ni na koji način ne smiju vrijeđati „osjećanja bilo kog naroda, vjernika ili građanina Kotora”.

Prema riječima direktora kotorskog Kulturnog centra Miloša Dževerdanovića, za ovogodišnju manifestaciju biće izdvojeno oko 30 hiljada eura.

„Namjera nam je da napravimo kvalitetan karneval, da omasovimo manifestaciju i mlade ljude ponovo zainteresujemo da učestvuju u programu”, poručio je on.

Priprema karnevalskih svečanosti, kako je objasnio Dževerdanović, počela je u decembru, kada su održani sastanci sa svima koji su zainteresovani da učestvuju.

On je objasnio da će ovogodišnji zimski maskenbal biti održan u poslovnom centru Vukšić u Grblju.

„Uvažavajući budžet kojim raspolažemo, ali i zainteresovanost naših sugrađana, pojedini sadržaji ove godine neće biti dio programa zimskih karnevalaskih fešti, a među njima su Škaljarska večera i maskenbal u Dobroti”, rekao je Dževerdanović.

On je saopštio i da su iz Vlade pozvali predstavnike kotorskog Kulturnog centra da budu dio crnogorske delegacije koja će boraviti u italijanskom gradu Putinjanu gdje se održava tradicionalni karneval.

„Na ovaj način je prepoznat značaj zimskih karnevalskih svečanosti, a radi se o međunarodnoj saradnji koja će povezati Grčku, Italiju, Albaniju i Crnu Goru”, zaključio je Dževerdanović.

Bonus video: