HOĆE LI DIONICA KROZ ALBANIJU BITI ZAVRŠENA DO 2016?

Neizvjesno kada će biti otvoren put Podgorica-Gusinje

Iz Ambasade Albanije “Vijestima” je saopšteno da je teško govoriti o rokovima, s obzirom na to da je riječ o gradnji glavne, ujedno i najteže dionice puta, Tamara - Vrmoša, duge 28 kilometara
160 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 16.02.2019. 07:59h

Neizvjesno je kada će biti završen dio puta Gusinje - Podgorica kroz Albaniju, uprkos finasijskog podršci koju je vlada te države obezbijedila za gradnju. 

Iz Ambasade Albanije “Vijestima” je saopšteno da je teško govoriti o rokovima, s obzirom na to da je riječ o gradnji glavne, ujedno i najteže dionice puta, Tamara - Vrmoša, duge 28 kilometara. 

“Prvi segment, dužine 7,7 kilometara, vrijednosti investicije 25 miliona dolara,  završen je. Drugi segment ove dionice, predstavlja teške radove, jer je teren brdovit i ima mnogo objekata - mostova, što kao posljedicu ima ogromne investicije, a zbog loših vremenskih prilika nije moguće da se radi duž cijele godine, a to znači da je teško ispoštovati određeni rok”, pojašnjeno je iz Ambasade. 

Rok za završetak dionice, kazali su u Ambasadi, je naredna godina.

Završena dionica od Gusinja do granice, foto: "Vijesti"

Komšije podsjećaju i da je bio dogovor da se izgradnja puta finanisra zajednički. 

“Po jednom dogovoru, od prije dvije godine, između Vlade Albanije i Crne Gore, u Skadru, ministara (Ivana) Brajovića i (Edmonda) Hadžinasta, bilo je predviđeno zajedničko finansiranje, ali se kasnije Vlada Crne Gore povukla”, tvrde  u Ambasadi. 

Albanci treba da završe dionicu od 2,5 kilometra koja će povezati cestu sa zajedničkim prelazom Cijevna zatrijebačka - Grabon. 

“Predviđeno je da se to finansira iz IPA programa, kao i izgradnja zajedničkog graničnog prelaza. Kao što znamo, radovi još nijesu počeli iako fondovi stoje na raspolaganju”, odgovoreno je “Vijestima” iz Ambasade. 

Crnogorska strana završila je samo kratku dionicu od Gusinja do granice, a na jugu treba da rekonstruiše i proširi 20 kilometara puta od Dinoše do Cijevne zatrijebačke. To se tek projektuje. 

Galerija

Preporučujemo za Vas