"KLUB DA SE IZVINI GRAĐANIMA CRNE GORE"

CKM: Navijači Zvezde umjesto gusala trebalo da koriste šubaru i trubu

158 pregleda 588 komentar(a)
Marko Šćepanović guslar, Foto: Screenshot (YouTube)
Marko Šćepanović guslar, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 26.01.2015. 10:07h

Košarkaški klub Crvena zvezda treba da se pred utakmicu Aba lige koju igra danas u Podgorici "izvine" građanima Crne Gore zbog gesta njihovih navijača na utakmici Evrolige koju su igrali protiv Galatasaraja, a na kojoj su njeni navijači u performansu, zajedno sa svinjskim papcima, koristili dio crnogorske tradicije - gusle i narodnu nošnju, saopšteno je iz NVO Crnogorska kulturna mreža (CKM).

"Cijeneći veoma dobre odnose koje imaju košarkaški radnici iz Crne Gore sa ljudima iz uprave Crvene zvezde nadamo se da će uputiti izvinjenje građanima Crne Gore zbog veoma ružnog gesta njihovih navijača. Ako su navijači Crvene zvezde željeli da izvedu performans, to su trebali uraditi na način što bi pored svinjskih papaka koristili dio svog kulturnog nasljeđa - šubaru i trubu", navodi se u saopštenju CKM.

Iz ove NVO dodaju da ne mogu da razumiju spremnost guslara iz Crne Gore Marka Šćepanovića koji je prihavtio poziv navijačkih grupa i uzeo učešće u performansu na način što je zloupotrijebio dio crnogorske tradicije - gusle i narodnu nošnje, pjevajući kako ističu šovinitičku pjesmu koja je imala za cilj da pokaže kako je Crnu Goru od ropstva oslobodila srpska vojska, što je notorna neistina.

"Gusle su dio svijetle crnogorske tradicije i kulturnog nasleđa sa kojima se Crnogorci ponose, i nedopustivo je da se one koriste u bilo kom performansu. Nažalost, u Crnoj Gori ne postoje propisi na osnovu kojih bi se guslar Šćepanović, koji je učestvoao u performansu, mogao adekvatno sankcionisati", piše u saopštenju.

Iz CKM ističu da je kojim slučajem neki građanin Hrvatske pokušao da u drugoj državi uzme učešće u performansu koristeći kulturno nasleđe svoje države, najoštrije bi bio sankcionisan, čak možda i protjeran iz države.

"Nadamo se da se slične stvari više neće ponoviti, a ukoliko se ponove da će Država pronaći način, kroz izmjene zakona, da sankcioniše sve one koji pokušavaju da oskrnave njen identitet i kulturno nasleđe", zaključuje se u saopštenju CKM.

Preporučujemo za Vas