Kriza jača od predrasuda: Većina bi izdala stan homoseksualcima

Tek mali broj stanodavaca bi se premišljao, ili zahtijevao neke dodatne uslove prilikom izdavanja stana takvim osobama
11 komentar(a)
ključevi, Foto: Shutterstock
ključevi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.01.2015. 18:41h

Većina anketiranih stanodavaca u Podgorici, Nikšiću, Baru i Kolašinu izdala bi svoj prostor homoseksualcu, izliječenom zavisniku od droga ili razvedenoj i samohranoj majci.

U anketi novinara “Vijesti”, u manjini su ostali oni koji su se premišljali ili tražili da “takav zakupac” ispuni neke dodatne uslove.

U stanove ili garsonjere, koji su u proteklih nekoliko sedmica oglašeni za izdavanje, većina je spremna da primi često diskriminisanu kategoriju društva, samo da je kirija “redovna i da se stan konačno izda”. Pojedini su uz to nudili i “maksimalnu diskreciju”, ali je i jedna vlasnica stana u Nikšiću istopolno orijentisanom mladiću tražila više novca.

“Savremen sam čovjek, poštujem druga mišljenja i shvatanja, dugo sam živio u Evropi. Nema nikakvih problema”, rekao je sredovječni čovjek iz Podgorice novinaru “Vijesti” kada ga je na oglašeni broj telefona pozvao i zatražio da mu izda stan, uz napomenu da je “gej”.

Osim uvjerenja da mu seksualna orijentacija ne smeta, ovaj Podgoričanin, ponudio je i zagarantovanu diskreciju.

“Na prozorima stana su zelene roletne i zgrada ide na 'ge', pa niko ne može vidjeti kada dolazite i odlazite”, kazao je on novinaru “Vijesti”.

Podgorica

Gospođa iz Nikšića je, međutim, kada je čula da je riječ o homoseksualcu, nakon kraće pauze, kazala novinaru da će zbog “takve činjenice” morati da doplati 50 eura na cijenu od 450.

“Nemam ja problema sa tim, ali znate kakav je narod i kako ljudi reaguju na to. Pa bi morali da mi doplatite nešto para, zbog neprijatnosti koje biste mogli da nam napravite vi i vaš dečko”, rekla je ona.

Vlasnik stana u Baru, međutim, nije pristao da iznajmi stan izliječenom zavisniku od narkotika, jer su mu, tvrdi, podstanari nekoliko puta opljačkali stan.

“Nemam ništa protiv vas, možda ste i dobar momak, ali vjerujte mi, dva puta sam se opekao i na obične ljude, a ne na narkomane”, rekao je.

Nakon što mu je novinar ponudio da doplati oglašenu sumu, on je ljubazno odbio i uputio ga da se raspita na drugom mjestu.

Sumnjičavi su kada im zainteresovane djevojke kažu da su lezbijke, ali pristaju da izdaju stan po dogovorenoj cijeni, pod uslovom da se redovno plaća.

Podgoričanin, koji je u novinama oglasio da izdaje namješten, jednosoban stan, nema problem sa tim “što sagovornicu, navodno, zanimaju žene”.

Rekao je da je "privatna stvar" to što ona spava sa ženama, ali da traži depozit i redovno plaćanje kirije i računa.

Slično je kazala i Budvanka, koja dvosoban stan u tom gradu izdaje do početka ljetnje sezone.

"Apsolutno mi ne smeta", ogovorila je novinarki “Vijesti”, insistirajući na tome da djevojka dođe i pogleda da li joj se sviđa stan.

Drugi sagovornik, međutim, nije ozbiljno shvatio sugestiju zainteresovane sagovornice da bi u njegovom stanu povremeno ili stalno živjela sa svojom djevojkom i da je zbog toga imala problema sa ranijim stanodavcima, ali je na kraju, ipak, rekao da mu ni to ne bi smetalo.

“Samo da ga izdam nekome, neuseljen je evo dvije godine. Ne smeta mi što si i kako si", rekao je Podgoričanin.

Razvedene poželjne ako imaju novca

Kada je riječ o nezaposlenim, razvedenim i samohranim majkama, vlasnici su radi da “izađu u susret i izdaju stan ili sprat kuće”.

Ono što ih interesuje je siguran prihod zainteresovane, ali i nepostojanje sukoba sa bivšim partnerima.

"Ne smeta mi što ste razvedeni. Mene samo interesuje da nema galame i da ne bude nekakvih problema. Samo da se dogovorimo oko plaćanja. Da ne bude da vam izdam stan na kraći period", rekao je novinarki “Vijesti” jedan od vlasnika iz Podgorice.

Cijena pada, ali se, ipak, teško izdaje

Možda i više od činjenice da se u Crnoj Gori razvija tolerancija, razlog za pomenute stavove stanodavaca leži u podatku da je na tržištu, makar u svim većim gradovima, veliki broj nekretnina za izdavanje.

Sve ih je teže izdati, iako su i cijene zakupa od 2010. godine opale.

Podaci “Monstata” iz 2011. godine govore da u Crnoj Gori postoji ukupno 314.704 stanova, od kojih je 51.927 privremeno nastanjenih, 7.051 napušteni i 61.860 za sezonsko korišćenje.

Zvanična statistika kaže i kako su 78,2 odsto porodica vlasnici ili suvlasnici stanova u kojima žive, dok 9,6 procenata, odnosno 18.425 građana, žive kao podstanari.

Bonus video: