MUP priprema nacrt novog Zakona o okupljanjima

“Ustavni sud je u julu oborio pojedine odredbe prethodnog Zakona, a propis koji je Vlada usvojila u decembru ostaće na snazi dok novi ne prođe proceduru”, kazali su “Vijestima” iz MUP-a
0 komentar(a)
Milan Radović, Foto: Savo Prelević
Milan Radović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.01.2015. 17:40h

U Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) pripremaju novi Nacrt zakona o javnim okupljanjima.

Aktuelni Zakon, prema kojem nije moguće protestovati ispred sjedišta Vlade, Ustavnog suda, Skupštine i predsjednika Crne Gore, samo “popunjava pravnu prazninu dok se ne napravi novi”, potvrđeno je “Vijestima”.

“Ustavni sud je u julu oborio pojedine odredbe prethodnog Zakona, a propis koji je Vlada usvojila u decembru ostaće na snazi dok novi ne prođe proceduru”, kazali su “Vijestima” iz MUP-a.

Predstavnik NVO “Građanska alijansa” Milan Radović, koji je u ime civilnog sektora u Radnoj grupi, podsjetio je na to da je sredinom prošlog ljeta, a postupajući po inicijativi GA, Ustavni sud oborio odredbe zakona koje se odnose na lokacije na kojima se protesti ne mogu održavati i ovlašćenja policije da bez utvrđenih kriterijuma utvrđuje da li se skup može održati.

“Sud je prihvatio inicijativu i sporne članove proglasio nevažećim. MUP je po hitnom postupku podnio Skupštini predlog Zakona o javnim okupljanjima kako bi se pravna praznina, nastala nakon ukidanja ova tri člana, nadomjestila. Međutim, po planu rada Vlade za 2015. godinu, predviđeno je donošenje novog Zakona o javnim okupljanjima. MUP je u decembru objavio poziv NVO da predlože kandidate. U toj proceduri dobio sam najviše podrške i MUP me je odabrao”, pojasnio je Radović.

Dodao je da je Radna grupa prije dva dana počela sa radom, te da do trećeg kvartala ove godine treba da pripremi predlog Zakona.

Bonus video: