Kasni isporuka: Nema "utrogestana” za održavanje trudnoće

Jedna od trudnica ispričala je "Vijestima" da je obišla sve “Montefarmove” apoteke u Podgorici i da nigdje nije bilo lijeka, čija je cijena oko devet eura
150 pregleda 3 komentar(a)
Apoteka Podgorica, Foto: Boris Pejović
Apoteka Podgorica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.01.2015. 12:21h

Lijeka za održavanje trudnoće, “utrogestana”, više od 15 dana nema u državnim apotekama.

Iz “Montefarma” su pojasnili da lijeka nema u Podgorici jer, kako tvrde, uvoznik i distributer kasni sa isporukom. Istakli su da se “manje količine” lijeka mogu pronaći u Tuzima:

"Lijek se ponovo očekuje za osam dana”.

Jedna od trudnica ispričala je "Vijestima" da je obišla sve “Montefarmove” apoteke u Podgorici i da nigdje nije bilo lijeka, čija je cijena oko devet eura.

“Utrogestan” se propisuje prilikom održavanja trudnoća, obično kada postoji opasnost od prijevremenog porođaja, ili spontanog pobačaja. Trudnica je pojasnila da od trećeg mjeseca trudnoće do porođaja mora da pije pomenuti lijek, za šta mjesečno treba izdvojiti oko 40 eura.

S obzirom da se lijek nalazi na listi Fonda za zdravstveno osiguranje, trudnice mogu tražiti refundaciju ako ga kupe u privatnim apotekama.

Nedostaje i ljekova za astmatičare

U apotekama u Podgorici, Budvi i na Cetinju protekle sedmice nije bilo ljekova za astmatičare. Građani su se žalili da ni nakon isporuke ljekova nema pumpica za astmatičare “symbicort”, rastvora za inhalaciju "berodual", ali ni lijeka protiv astme “singulair ”.

Iz “Montefarma” je saopšteno da su “symbicort” podgoričke apoteke dobile prošlog petka, “u količinama koje su bile dostupne”, da će “berodual” rastvor dobiti za dva dana, a “singulair ” do kraja sedmice.

Bonus video: